7.04.2005 г.

Скъпо дневниче: Екшън!

Искали ли сте да разберете как е на снимачната площадка? Режисьорите разкриват всичко в онлайн-дневници

Лев Гросман
Time Magazine

Браян Сингър, режисьор на филмите X-men и предстоящия Superman Returns, броди из богатите ниви, около това, което скоро ще се превърне в дома от детството на Кларк Кент. Царевицата е на 12 седмици, гордо отбелязва той, и е отгледана специално за филма. "Цялата къща е построена в студио, а след това разглобена и построена наново тук в Тамуърт", обяснява Сингър. Не само, че не сме вече в Канзас, но очевидно никога не сме били там. В Австралия сме.

Това не е новина за никого или поне не би трябвало да е. Но също така не е и обичайната информация, която сме свикнали да получаваме на компютърните си екрани. В последно време правенето на филми се превърна в невероятно прозрачен процес. Режисьорите и студиата, в техния непрестанен стремеж да създават интерес около големите продукции, отварят снимачните площадки за публиката няколко месеца преди премиерата, водейки видео-дневници в интернет. Видео-блогът на Сингър www.bluetights.net обединяваняколко други филмови интернет-дневника в реално време. Сред тях са текстовия интернет-дневник www.gardenstate.typepad.com, който Зак Браф водеше за филма си "Гардън стейт" и видеодневника на Кинг Конг, който Питър Джаксън поддържа на www.kongisking.net. Снимачните интернет-дневници се създават паралелно със снимките на филма.

Подобно на много други тенденции, воденето на снимачни онлайн-дневници стартира с Междузвездни войни: през 1997 г. хората от Lucas Film имат блестящата идея да пускат пощенски видео-картички от снимачната площадка на "Епизод I" в интернет. Без да издават нищо предварително разбира се. Просто апетитни подробности за нетърпеливите фенове.

Скок в бъдещето към трилогията "Властелинът на пръстените". Питър Джаксън се сприятелява с група фенове, които поддържат сайта www.theonering.com. Когато Джаксън завършва "Властелинът на пръстените" и започва снимките на Кинг Конг, бандата фенове от www.theonering.com създава www.kongisking.net. Джаксън започна да снабдява с видеозаписи сайта на всеки няколко дни-днес те са общо 46.

На записите добродушния, приличащ на мечок Джаксън заедно с един от операторите обикаля снимачната площадка и приветливо разговаря както със звезди, така и със сценични работници и отговорници по кетъринга. Интервюира ги за работата им с плътния си новозеландски акцент, който превръща израза "концептуално изкуство" в "кхонсипчуално изкхуствоу". Срещаме "незнайни воини" като реквизитора Тони Дроубридж, който изработва фалшиви изпражнения и съгледвача Нгейре Уудс, който седи по чукарите и с бинокъл наблюдава за преминаващи самолети, които могат да провалят някой дубъл. Има и такива, които са скептици относно начинанието. "Не мога да повярвам, че те ще ме видят в костюм и с грим. Не е ли табу?", казва видимо развълнуваният Джек Блек, който изпълнява ролята на Карл Денъм.

Мотивите зад подобни бекстейдж-закачки не са съвсем ясни: режисьорите дават на феновете това, което искат, ангажирайки се с ловка, разрешена от студиата предварителна реклама(Хората от Уорнър и Юнивърсъл одобряват лично всеки един видео-пост за уеблога www.kingiskong.com).

"Няма нищо лошо в това да съществуват такива сайтове. Те само могат да помогнат на боксофиса", казва Пол Дергарабедян, президент на Exhibitor Relations, една от най-известните компании за бокс-офис статистика. "Така се засилва фактора "искам-да-видя", който трябва да имате, ако искате да имате добър първи уикенд".

В края на краищата, успехът на кратките видеодневници зависи от личността на режисьора, и за щастие на Кинг Конг, момчешкият ентусиазъм на Джаксън е заразителен. Вниманието към Сингър е значително по-слабо.

"Това е причината, поради която обичам да каня приятели на снимачната площадка", казва Сингър за това защо се е съгласил да участва в www.bluetights.net. "Показваме удивителното техническо и понякога емоционално зрелище, с което е свързано правенето на такъв тип филми" Но не се ли разкрива така твърде много информация. Не се ли изчерпва магията на киното? В уеблога на Superman Returns виждаме Стивън Бендър като младия Супермен да тренира опасан с въжета, опитвайки се да опази авторитета си, да не говорим за други чувствителни части от анатомията си.

"Изобщо не е комфортно", признава координатора по каскадите. Ако някога сте вярвали, че човек може да лети, може би ще искате да пропуснете последната реплика.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License