19.11.2004 г.

"Александър": епичен провал по холивудски


Щастливи: Стоун и Джоли на премиерата в Холивуд.

EПИЧНАТА история на Александър Велики удари с цялата си сила щатските киносалони тези дни. Централната роля в новия хит на Оливър Стоун е поверена на звездата Колин Фарел ("Телефонна клопка" и "Специален доклад"). Партнират му Анджелина Джоли (майката на Александър), Вал Килмър (Филип Македонски) и Антъни Хопкинс (Птолемей). Декорите са грандиозни, а епичното действиесе разпростира от Персия до заснежените планини на Индия. По предварителни прогнози "Александър" има реалния шанс да стане най-добрият исторически филм на всички времена...

Всъщност "Александър" се очертава като най-епичния... холивудски провал на годината. "Уорнър Брадърс" отложи премиерата, насрочена за 5 ноември, защото се страхуваше от конкуренцията на анимационния касоразбивач "Феноменалните", който прибра впечатляващите $70 млн. в първия уикенд. "Александър" на Стоун трябваше да излезе в една и съща година с "Александър Велики" на Баз Лурман. Австралиецът подготвяше своя версия, с участието на Леонардо ДиКаприо, но отложи реализирането до 2006-та. Стоун въздъхна облекчено, но това няма да го спаси от фиаското, сполетяло не особено успешните "Троя" и "Крал Артур".

Преди време Оливър Стоун показа филма си на група критици, но те не му се отблагодариха с добро. "Абсолютна бъркотия. Историята не сработва и актьорската игра е без вдъхновение. Като цяло филмът сякаш е събиран парче по парче", написа един от тях сред прожекцията. Отзивите на обикновените зрители също са отрицателни. Смях в залата и тълпи от напускащи хора съпътстваха щатската премиера на филма, състояла се на 16 ноември в Холивуд. Непрекъснати ретроспекции и скокове в бъдещето объркват историята, която без това страда от твърде много патетични речии малко действие.

Особено комичен бил ирландският акцент на "гъркът" Фарел. "Звучи като дъблински шофьор на автобус", призна човек от снимачния екип преди време. За капак черните корени в основата на изрусената коса на Фарел лъщели през цялото време. Всеки път, когато бисексуалният Александър поглеждал многозначително някого от своя пол, залата избухвала в смях. Операторската работа също куцала, въпреки че някои бойни сцени били заснети с осем камерии повече от 1000 статисти. "Ще се намери ли най-накрая някой оператор, който не страда от Паркинсон. Не всички битки са се провеждали по време на земетресение", пита зрител след премиерата на филма.

"Александър" беше пред провал още на етап снимки. В една от бойните сцени Фарел дотолкова се разгорещи, че наръга с кама партньора си Гари Стреч. Три дни преди края на снимките лудият ирландец се напи и счупи глезена и китката си. Финалът беше още веднъж пред провал, когато се разбра, че филмът е заснет на дефектна лента. Стоун трябваше да се върне в Мароко и да заснеме сцените отново.

За капак, три дни след премиерата на филма се разбра, че група гръцки адвокати ще съдят "Уорнър Брадърс" и Стоун заради това, че е представил Александър като бисексуален.


1 Comments:

Anonymous Анонимен said...

Този филм наистина не е толкова добър калкото всички смятаха!

2:23 сл.об.  

<< Home

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License