15.11.2004 г.

"Жул и Жим" на Бертолучи

"Мечтатели"(2003)
Dreamers, The
Драма, 112 мин.
Режисьор: Бернардо Бертолучи
Сценарист: Гилбърт Адеър
Оператор: Фабио Чанкети
Участват: Майкъл Пит, Ева Грийн, Луи Гарел, Робин Ренучи, Ана Ченслър и Жан-Пиер Лео


Menage a trois: Гарел, Пит и Грийн

"Мечтатели" е третият филм, който Бертолучи снима в Париж, след "Конформистът"(1970) и "Последно танго в Париж"(1972). На пръв поглед той изглежда като неуспешен опит за пресъздаване на студентските бунтове през пролетта на 68-а. Но Бертолучи не пуска главните герои на улицата. Той ги затваря в огромен апартамент и прави плътски филм, провокиращ еротични копнежи.

Поразително е усещането, че 64-годишният Бертолучи снима "Мечтатели" като дебютант. С невероятно свежо чувство и така сякаш тепърва открива азбуката на екрана. Сюжетната логика на моменти е заменена с чисто кино. Бертолучи представя седмото изкуство като генератор на реалности. Като висша сила, която диктува действителността и голяма част от действията на главните герои, които повтарят сцени от гледани филми в истинския живот.

"Мечтатели" е пропит от особена визуална прелест. Т. нар. opening shot е просто поразителен. Вероятно един от най-добрите правени някога, съчетан по неповторим начин с музиката и простите, но кинематографични титри, които напомнят работата на Соул Бас. Интериорните сцени, които преобладават като цяло са добре овладяни и със завладяващо предадена атмосфера.

"Само французите могат да направят кино в дворец", казва американецът Матю (Майкъл Пит) в началото на филма. Противоречието "американец в Париж" звучи интригуващо дотолкова, доколкото янките винаги са изпитвали смешен пиетет към всичко френско. "Мечтатели" разработва умерено и по впечатляващ начин тази тема. За Матю французите са голяма загадка. Разказът се води най-вече от неговата гледна точка и това обяснява пълната липса на логика в някои части на действието. Матю, който е израсъл в типично американско семейство от средната класа, попада в стар парижки апартамент пълен с мистерии. Голяма част от нещата, на които става пряк свидетел са повече от странни. Инцеста между близнаците Тео (Луи Гарел) и Изабел (Ева Грийн) не получава своята логична обосновка да края на филма. Сцената сякаш се е случила в съня на Матю, провокирана от киноманската му фантазия. "Мечтатели" не е "Жул и Жим", но прилики между двата филма съществуват. Една от тях, която не бива да бъде пропусната е дебютантката Ева Грийн-поразително копие на ранната Жана Моро.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License