24.11.2004 г.

Българска анимация в номиниран за "Оскар" филм

Метаморфоза: Пилета, които очакват да бъдат превърнати в хамбургери.

АМEРИКАНСКИ филм с българско участие е номиниран за "Оскар"-итe догодина.
Документалният Super Size Me на реж. Морган Спърлок е един от 12-те претендента за най-добър документален филм. В него има около 2 минути анимация, които са дело на българина Свилен Димитров".

Super Size Me е осъществен като своеобразен кино-експеримент. Режисьорът Морган Спърлок, който е и главно действащо лице, се подлага на "здравословна" диета, като в продължение на месец се храни само в Макдоналдс. Той винаги си поръчва най-големите порции, известни като super size, откъдeто идва имeто на филма. След това повръща от преяждане. Показано е и оперативно намаляване на стомаха на един от редовните клиенти на закусвалнята. В резултат на едномесечния eкспeримeнт здравето на Спърлок се влошава драстично и лекарите го молят да спре, ако иска да оцелее.

"Трябваше да анимирам двата вида клиенти според жаргона на Макдоналдс - т. нар. heavy и super heavy users. Първите ядат там 2-3 пъти седмично, другите-6 - 7 пъти", обяснява Свилен Димитров. Аниматорът раздвижил специална машина, която превръща пилетата в хамбургери. Българинът e нарисувал и символа на закусвалнята - клоунът Роналд МакДоналд, който пълни с боклук Емпайър Стейт билдинг.

Капиталисти: Собствениците на Макдоналдс в очите на Свилен Димитров.

Преди да бъде номиниран за "Оскар", филмът взе престижната награда за режисура на фестивала на независимото кино в Сънданс през януари т.г. През март Макдоналдс обявиха, че някои от менютата им няма да се продават в super size размер и официално отрекоха този ход да е провокиран от негативното отношение на филма. Super Size Me е една от най-язвителните критики срещу веригите за бързо хранене в САЩ и в частност срещу Макдоналдс. Филмът направи солидния за документален филм боксофис от $516 641 през първия уикенд, когато беше показан едва в 41 кина. Той попадна в десетката на най-касовите филми в САЩ, заедно с хитове като "Хари Потър и затворникът от Азкабан", "Троя" и "Шрек 2". До момента той е донесъл на създателите си повече от $11 млн. долара само в Щатите и е може би най-добрият пример за успешен документален филм с нищожен бюджет.

Аниматорът Свилен Димитров:
Понякога хапвам в Макдоналдс!


Fast food: Аниматорът обича Макдоналдс. СНИМКА: Крум Стоев

24-годишният Свилен Димитров е завършил анимационна режисура в НАТФИЗ. Автор е на няколко късометражни анимационни и игрални филма, повлияни от творчеството на Тим Бъртън и Уолт Дисни.

- Г-н Димитров, как приeматe номинацията?

- Радвам се, но не го чувствам като свое постижение. Работих върху анимацията по седмица и половина за всеки от четирите епизода. Трябваше да ги направя бързо. Американците не държаха особено на качеството.

- Любим епизод от филма?

- От анимационните - пилетата, които стават на хамбургери, както и когато Морган Спърлок намери къдрав косъм в сладоледа си и повърна от преяждане.

- Харесвате ли Макдоналдс?

- Понякога хапвам там. Харесвам хамбургерите МакФиш с рибно филе. Ако има играчка, задължително си купувам цяло меню.

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License