12.12.2006 г.

Латерна магика в пражкия музей на играчките

"Светът на магическите фенери и оптически играчки привлича малки и големи от времето на прожекциите на Отец Бейкън в Средните векове. Театър на сенките и цветни прожекции с Laterna Magica, оптически играчки, калейдоскопи, праксиноскопи, зоотропи, прости и усложнени прожекции на движещи се и неподвижни програми, нарисувани на стъкло - спомени от едно време, в което киното все още не е съществувало".

Този надпис може да бъде прочетен на една от витрините в пражкия Музей на играчките на колекционера, аниматор и режисьор Иван Щайгер. На нея са изложени всякакви изобретения, предшестващи появата на седмото изкуство.

Музеят на играчките е една от малкоизвестните атракции в чешката столица. Като изключим етажа с хиляди кукли "Барби", другата забележителност в него е автентичната Laterna Magica. Това е играчката, която получава Бергман на 10-годишна възраст и може би не е случайно, че по-късно режисьорът кръщава спомените си на нейното име. Според описанието, което самият Бергман дава, това е "тракаща тенекиена кутия с комин, керосинова лампа и безкрайни филми, които се въртят в кръг на безконечна лента - "магическа машина", чиято трепкаща светлина се прожектира върху провесен чаршаф на майка му. Малкият Ингмар намирал машинката за странно "потайна и интересна". По-късно тя се появява в два филма на шведския майстор - "The Magician (1958) и в полу-автобиографичния "Фани и Александър"(1982).

Още по темата...
>>снимки от Музея на играчките

Етикети: , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License