2.11.2006 г.

С музика на Нино Рота откриват юбилейната Киномания

Концерт с филмова музика "Рота дирижира Рота" открива юбилейната 20-а Киномания тази вечер в Зала 1 на НДК, съобщава БТА. Фестивалният симфоничен оркестър с диригент Марчело Рота ще изпълни композиции на Нино Рота от филмите "Кръстникът", "Гепардът", "Пътят", "Мамините синчета" и "Амаркорд". Солистка е сопраното Розела Руини. Изпълненията ще бъдат съпроводени с прожекция на откъси от филмите. Марчело Рота е братовчед на световноизвестния Нино Рота и изнася концерти с негова филмова музика по целия свят.

Друг концерт, на ромската кралица Есма Реджепова от Македония и нейния оркестър ще предшества премиерата на "Когато пътят засвири: Приказки за цигански керван" на 4 ноември в Зала 1 на НДК. Филмът, режисиран и продуциран от Джасмин Делал проследява турнето на пет цигански оркестъра.

Прожекциите на тазгодишната Киномания ще бъдат не само в НДК - Зала 1 и кино "Люмиер", а и в Дома на киното и кината "Център" и "Одеон". За пръв път филми от панорамата ще бъдат показани извън София, в пловдивското кино "Лъки". Билетите са на цени 6 и 4 лева (учащи и пенсионери). Предлага се и абонамент - 10 билета за 50 лв.

Петдесет от общото 72-та филма тази година пристигат специално за Киномания. Организатори са НДК и продуцентска къща "Le Spot" с подкрепата на различни чуждестранни културни институти и посолства в София, Българска национална филмотека, Националния филмов център и киноразпространители.

Етикети: , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License