1.11.2005 г.

Порочни игри в новия "Убийствен пъзел"

Поредното хорър-продължение приятно шокира Благой Д. Иванов и Геновева

Светкавично превърналият се в култов “Убийствен пъзел” успя да прикове вниманието и на ценители и на оценяващи. След изумителния касов успех, хорър-хитът на Джеймс Ван от 2004 г. моментално се сдоби с маркетингово задължителното си продължение, дело на Дарън Лин Баузмън. В него имаме сюжет, подобен на играта Танграм: при нея целта е от 7 дървени блокчета да се направят най-различни фигурки (от слон до самолет), а тук целта е на 8 клиширани персонажа да се случат изненадващо зловещи и шокиращо впечатляващи нещастия. И се случват – маниерите на малтретиране и видовете смърт варират от обичайни до перверзно оригинални. Eдин от героите е принуден да избира между това собственоръчно да извади окото си или да посрещне болезнена гибел; бивша наркоманка е хвърлена в яма с използвани спринцовки; мъж изгаря жив, заклещен в пещ... Сюжетът спира дъха ти още на първата минута и ти го връща обратно малко след като си излязъл на чист въздух пред киното. Страхът не подлежи на преразказване, ужасът и агонията трябва да бъдат изпитани, клаустрофобията - почувствана.

Първият “Убийствен пъзел” беше филм от нов тип – целулоиден куест с невиждана графика и революционен геймплей. От играещия не се очакваше нищо друго, освен воайорски да съпреживява. Голямата разлика между този и другите “новаторски” филми беше, че тук не се губи време за късане с традициите, а директно се насаждат нови, макар към материята да се подхожда с медицинска последователност, с еклектична изразност и отлична жанрова култура. Забележителен факт е, че втората част запазва постиженията на оригинала и чрез френетичния монтаж видеоклиповия стил достига още по-високи върхове. Аудио-визията е толкова добра, че ако махнем диалозите, ще получим пълнометражен, високобюджетен клип на Ministry. Поразява и друго – “Убийствен пъзел 2” избягва да демонстрира директна фабулна връзка с предшественика си и почти през цялото време се развива като отделна история, изградена в същата матрица, а напрегнатият психиращ финал сякаш те кара да предвкусиш отрязаните пръсти от постера на евентуалното следващо продължение.

Частите на “Убийствен пъзел” са порочни филми – изкривена, но увлекателна мания, мозайка, от която не можеш да се отървеш, въпреки очевидно нездравословното й внушение.

Етикети: ,

3 Comments:

Blogger Nanera said...

звучи интересно и мисля да си го потърся ако е с ниво по-добър от първата част.

9:29 сл.об.  
Anonymous Анонимен said...

Неможе да се сравнява с първа част, която е просто по идейната, къде видя в втората част новаторството от първата???? Нищо завързано нямаше, отчайващо дразнещи кървища, без логика, пъзел с една дума нямаше, интрига - нямаше, краят е изненадващ - ДА но това него прави удоволетворяващ, през целия филм е ясно че ще има изненадващ край което води до разочарование. Тази група хора които бяха събрани там не направиха нищо последователно, което да води до някакво разкриване на пъзела, след първите 15 минути те просто се гонеха един друг без никакв смисъл. Напрвао страшно ме издразни това как са вкарали една красива мацка - полицайка която цял час само стоеше и се въртеше - абсолютно ненужен персонаж, главният герой /полицаят/ също беше отчайващ като образ, мотивът на болният от рак беше изтъркан и преекспониран. С една дума филмът - става но с нищо неможе да провокира един средно интелигентен зрител!
Убиствен Пъзел 2 е просто поредният.... бургер в закусвалнята с евтините психо трилърчета!

9:53 сл.об.  
Anonymous Анонимен said...

lol
"Поразява и друго – “Убийствен пъзел 2” избягва да демонстрира директна фабулна връзка с предшественика си и почти през цялото време се развива като отделна история,"

може би защото сценарият е бил за съвсем различен филм, но след успеха на Saw, студиото нарежда на сценариста/режисьора да го адаптира за Saw2

6:20 сл.об.  

Публикуване на коментар

<< Home

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License