31.10.2005 г.

Панорама на Луис Тренкер

Признатият за ненадминат майстор на планинарския филм Луис Тренкер ще бъде представен в София с панорама от свои филми, съобщиха от Министерството на културата. От 6 ноември 2005 г. в Евро-българския културен център ще бъдат прожектирани близо 20 заглавия на Тренкер, собственост на историческата филмотека към Националния музей на планината в Торино.

В програмата са филми като "Планината и любовта" от 1926 г., разказващ за ревността между двама приятели алпинисти, "Рицари на планината" (1930) - за ски-инструктор, заподозрян в убийството на клиент по време на излет, "Планини в пламъци" (1931) - за двама приятели алпинисти, които през Първата световна война се налага да се бият един срещу друг, и "Блудният син" (1934) - за дървар, който спасява живота на американски милиардер.

Луис Тренкер е роден в Санкт Улрих през 1892 г. и умира в Болцано през 1990 г. Наричат го живата икона на Южен Тирол и син на земя, принадлежаща първо към Австрия, респективно на Австро-Унгария, станала италианска след конфликта от 1915-18 г., област от край време обърната към немскоезичния свят и култура, но открита към културно съизмерване с Италия. Цялата дейност на актьора и режисьора Тренкер, покриваща алпийски периметър без граници, е свидетелство за неговия произход. Действието от филмите му се развива в Доломитите, но също и на отвесните скали на Матерхорн. Това са екшъни върху сняг и скали, истински истории от планината, но също случки и истории от народния бит.

Историческата кинотека към Националния музей на планината в Торино съхранява всички игрални и документални филм на Тренкер, както и богата сбирка от плакати, снимки и документи, свързани с тях. Те ще бъдат показани в зала "Средец" в изложбата "Планините и фотографията". Всички представени копия са собственост на италианския музей, чийто фотоархив разполага с над 100 000 репродукции.

Източник: БТА
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License