25.10.2005 г.

IN MEMORIAM: Стивън Апостолоф (1928-2005)

На 14 август т.г. e починал легендарният американски режисьор от български произход Стивън Апостолоф.


"Бих искал да съобщя на всички, че баща ми, режисьор, продуцент и сценарист на
"Orgy of the Dead", почина днес на 77 години. Той беше адски сериозен, когато засне този филм, но през годините се научи да се надсмива над себе си и
допуснатите грешки,"
с този своеобразен епитаф синът на Апостолоф съобщава за кончината му на сайта www.imdb.com.

Приживе Апостолоф е доста популярен, най-вече сред феновете на филмите на ужасите, но името му е непознато у нас. Вероятно най-любопитната част от биографията на Апостолоф(известен още като A.C. Stephen) е приятелството му с ексцентричния режисьор Ед Ууд, обявен за "Орсън Уелс на долнопробното кино". В периода 1965-1976 г. българинът заснема девет еротични сценария, написани от американеца. Апостолоф така и не се осмелява да гледа някой от филмите на Ууд от страх, че след това ще трябва да му каже, че няма талант за кино. Все пак Стивън Апостолоф признава, че Ууд е имал заблежителни умения като писател и... машинописец.

Апостолоф е роден в Бургас през 1928 г. След Втората световна война попада в български затвор, но успява да избяга и получава политическо убежище в Щатите. Решава да опита късмета си в Холивуд и през 1957 г. продуцира красноречиво озаглавения "Journey to Freedom". Филмът до голяма степен е автобиографичен и разказва за активист на радио "Гласът на свободата", преследван от България до САЩ от съветски агенти. По пътя беглецът се влюбва в красива медицинска сестра, която му помага да се възстанови след тежък инцидент. Филмът описва България от 50-те години на миналия век като "истински ад от убийства и терор".

"Journey to Freedom" се оказва съдбоносен за кариерата на Апостолов, защото го среща с Уилям С. Томпсън, любимия оператор на Ед Ууд. Именно Томпсън запознава българина с ексцентричния американец, който както винаги е издокаран в пуловер от ангора и минижуп.

През 1965 г., осем години след отвъдокеанския си дебют като продуцент, Апостолов режисира първия си и може би най-известен филм "Orgy of the Dead". Главната роля в него се изпълнява от телевизионния оракул Крисуел, обезсмъртен по-рано от Ед Ууд в култовия "Plan 9 from Outer Space". В "Orgy of the Dead", рекламиран като "шедьовър на еротичния ужас, заснет в "сексиколор", участва и някоя си Надежда Добрев.

В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век Апостолоф е утвърден майстор на треторазрядните филми на ужасите, обилно гарнирани с еротика. Българинът е тачен като новатор в т. нар. "exploitation movies" и "обогатява" киноезика им с различни изобретателни похвати. Една от запазените марки на Апостолоф се нарича orgasmcam и представлява ритмично използване на вариообектива, насочен към лицата на актьорите по време на оргазъм.

Следите на Апостолоф се губят през 1990 г., когато няколко негови филма излизат на видео. През същата година американското списание "Psychotronic Video" публикува на цели 8 страници интервю с Апостолоф, озаглавено "Stephen C. Apostoloff: Bulgarian nudie director".

Още по темата...

>>"Orgy of the Dead" - запис на филма

>>"Torture! Torture! It pleasures me!"

Update: На снимачната площадка на "Orgy of the Dead" - една от малкото снимки на Стивън Апостолоф, която открих след няколко часа ровене в интернет. На долния ред, отляво надясно: Ед Ууд(сценарист), Боб Дертено(директор на продукция), Стив Апостолоф(режисьор, продуцент), Марк Дезмънд(хореограф). На горния ред, отляво надясно: Бил Дейвис, Тед Микелс(осветител), неидентифициран асистент оператор, Боб Максуел(асистент-оператор). Зад камерата: Робърт Карамико(оператор).

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Много интересно! Значи освен в сферата на компютрите и киселото мляко, ние сме допринесли и за развитието на сексплоатационното кино!

12:37 сл.об.  

Публикуване на коментар

<< Home

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License