8.10.2005 г.

"Сиянието" в романтичен сос

Преди време един приятел имаше интересното хрумване да монтира своя 7-минутна версия на филма "Седем". За целта Радо щеше да вземе оригинала и да го разпарчетоса, оставяйки гръбнака на историята. Съгласно собственото си виждане за нещата. Така и не разбрах възможно ли е пълнометражен филм да се разкаже за седем минути, защото замисляната съкратена версия не видя бял свят. Днес Радо има други идеи. Преди няколко месеца направи клип към песента "Merci Beaucoup" на "Остава". За целта използва кадри от филма "Jason and the Argonauts"(1963). Клипът, разбира се, е неофициален, но момчетата от групата харесали замисъла.

"В историята за Язон хората се сблъскват с различни проблеми, но отказват помощта на боговете. Сякаш иронично им казват: "Мерси много... И сами ще се оправим"-така Радо най-общо ми обясни идеята си да използва откъси от точно този филм.

Защо разказвам всичките тези не чак толкова важни неща? Защото случайно се сетих за тях, когато прочетох историята на Робърт Раянг. Преди няколко седмици американецът участва в конкурс за асистент-монтажисти със задача-монтиране на трейлър на произволно избран филм, но в коренно различен жанр. Раянг се спира на хорър-класиката "Сиянието", която представя като захаросана драма за писател, напуснат от музата си и малко момче без баща. За капак рекламният спот е озвучен с песента "Solsbury Hill” на Питър Гейбриъл. Както вече се досещате, Раянг спечелва конкурса. Рекламният спот е качен на "тайно място" в интернет, където приятелите му могат да го гледат. Един от тях има неблагоразумието да оповести местонахождението на майтапчийското филмче в малко посещаван уеблог. Така за няколко дни трейлърът е гледан от рекорден брой хора и дори попада в Топ 10 на www.ifilm.com, а Раянг получава предложение за работа от едно от големите холивудски студиа.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License