31.08.2005 г.

Шоколадовия Джони

Благой Д. Иванов

Чарли Бъкет е хлапе, което живее с бедното си семейство в схлупена крива къща. Чарли има една мечта – да посети най-голямата мистерия на своя град, тайнствената шоколадова фабрика, която произвежда най-вкусните лакомства на света. Късметът му се усмихва и той се озовава заедно с още няколко щастливци в магическия свят на гениалния и загадъчен Уили Уонка, където го очаква единствено по рода си приключение...

“Чарли и шоколадовата фабрика” е адаптиран по едноименната книга на покойния английски писател Роалд Дал. Веднъж вече е била филмирана като мюзикъл – от Мел Стюарт през 1971 г. (под заглавието “Willy Wonka & The Chocolate Factory”). Версията на Тим Бъртън обаче може да се счита не за римейк, а за нов прочит на произведението на Дал. Без да се опитва да подражава или конкурира старата версия, Бъртън ни предлага своята с подобаваща визуална амбиция. Чрез реверанси и закачки с класиките в киното (например "2001: Една одисея в космоса" на Стенли Кубрик), чрез задължителните автоцитати, той претворява колоритно и с чар вълшебната и поучителна приказка за късметлията Чарли и екстравагантния му гид. С въображението си и своя (по традиция – винаги изумяващ) кинематографичен усет, режисьорът на “Батман” се чувства истински комфортно сред психиделичните си декори. Зрителите също, доказателство за което е внушителният боксофис, който само в САЩ е над 200 млн. долара.

Хитът блести и със своя кастинг. В по-малки роли виждаме Хелена Бонъм Картър, живата легенда Кристофър Лий и Дийп Рой като един мултиплициран умпалумпа. Въпреки свежото присъствие на Фреди Хаймор (в ролята на Чарли) и останалите невръстни таланти, на преден план изпъква най-вече Джони Деп като Уили Уонка. В първия филм героят беше великолепно изигран от комика Джин Уайлдър (познат ни от пародията “Младият Франкенщайн”(1974) на Мел Брукс). Подходът на Деп към ролята е различен от този на Уайлдър и напомня на звезда от глем-рока с невротично, заядливо и на моменти дори нелепо поведение. Това го прави още по-странен, но и много по-забавен образ.

Съпроводен от незаменимия фееричен ритъм на композитора Дани Елфман, “Чарли и шоколадовата фабрика” е първият от двата филма на Бъртън за 2005 г. Другият, “Булка-труп”, събира почти същия екип, с малката разлика, че този път става дума не за игрален, а за анимационен филм.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License