13.08.2005 г.

"Булката" на Тим Бъртън

Дванадесет години след "Кошмари преди Коледа" Тим Бъртън се завръща в анимационното кино с "Булка-труп". Филмът разказва историята на младоженеца Виктор Ван Дорт(озвучаван от Джони Деп), който има неблагоразумието да се пошегува с брачния си пръстен, като го надене върху коренището на изгнило дърво. Както по-късно се оказва, това е ръката на убито момиче(Хелена Бонъм-Картър), което започва да преследва Виктор настоявайки, че е негова годеница.

Премиерата на "Булка-труп" в Щатите е на 23 септември. Предварителните очаквания на публиката са големи. Новият филм на Тим Бъртън е заснет в характерната псевдовикторианска стилистика. Той носи вдъхновението на нашумелия "Кошмари преди Коледа"(1993) и един малко познат на широката публика късометражен филм - "Винсънт"(1982). Въпреки че "Кошмари преди Коледа" е режисиран от Дейвид Селик, върху него личи ясния визуален почерк на Бъртън.

"Булка-труп" е е заснет като покадрова анимация с 45-сантиметрови кукли и вдига значително летвата на техническото съвършенство, поставена от "Кошмари преди Коледа". След като се пробва в сравнително безизразната флаш-анимация и създаде петте късометражни филма от поредицата The World of Stainboy, Бъртън отново е в свои води.

"Обичам покадровата анимация, защото тя прилича на ръчно изработените неща. Тя е като "Пинокио" или "Франкенщайн". Това е да вдъхнеш живот в неодушевен предмет", казва Бъртън. В "Булка труп" личи влиянието на карикатуристи и майстори на гротеската като Едуард Гори и Роналд Сиърли. Има дори своеобразен реверанс към бащата на мексиканската графика Хосе Гуаделупe Посада(1851-1913) и неговите танцуващи скелети.

Премиерата на "Булка - труп" у нас е на 23 декември

Още по темата...

>>Официален сайт на "Булка-труп"

>>http://www.timburton.com/

>>Мултимедия от в-к "The New York Times"
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License