8.08.2005 г.

"Пеперудите и Георги" - изложбата

Фотографски портрет на "Георги и пеперудите" представя екипът на филма: Марина Траянова, Светослав Стоянов, Симеон Леви, Борис Мисирков и Георги Богданов. Изложбата ще бъде открита на 11 август. Това съобщиха от галерия "Сибанк", където ще бъде представянето на проекта "Пеперудите и Георги" - визуален разказ за един от най-успешните български документални филм, за неговите герои и автори.

Според организаторите, това е уникална по рода си изложба, в която преобладава фотографията и която, освен, че поднася няколко различни гледни точки към това как се прави кино в България сега, включва и елементи на терапия чрез изкуство.

Изложбата показва част от визуалния материал, натрупан за близо 4-годишния период на направа на филма, както от тримата фотографи на продукцията, така и от операторите на филма. Освен това в експозицията участват и фотографии, правени от самите пациенти на Дома за възрастни с умствена изостаналост в с. Подгумер.

В проекта присъства и един истински предмет от дома - таблата, в която всеки ден на обяд се раздават лекарства. В отделен ъгъл на "Сибанк" ще се прожектират отпаднали сцени от филма и разкази на авторите му. Творбите в изложбата ще се продават, а събраните средства ще бъдат дарени на дома в Подгумер.

Филмът "Георги и пеперудите" разказва историята на един мъж и неговата мечта. Мъжът е д-р Георги Лулчев - психиатър, невролог, администратор, любител готвач, предприемач и директор на "Дом за възрастни с умствена изостаналост". Мечтата - на територията на дома, разположен на 20-ина километра от София да се организира стопанство, в което болните да отглеждат охлюви, щрауси и фазани и да произвеждат коприна и соев хляб. Поради мизерния бюджет и минималните помощи, които домът получава, докторът се опитва да намери начини за самоиздръжка. През последните 15 години той развива идеите си въпреки неуспехите. Това е една история за оптимизма, охлювите, щраусите, коприната, милосърдието, соевия хляб, шизофрениците, чуждестранните инвеститори, западните ловци, мизерията и състраданието, посочва критиката.

Режисьор на "Георги и пеперудите" е Андрей Паунов, продуцент - Мартичка Божилова, а оператори - Борис Мисирков и Георги Богданов. През 2004 г. филмът печели наградата "Сребърен вълк" на фестивала на документалното кино IDFA в Амстердам.

"Георги и пеперудите" е излъчван по водещи тв-канали в повече от 10 европейски държави и има киноразпространение в 160 киносалона на осем европейски страни. От премиерата си в България на 15 април "Георги и пеперудите" не слиза от екран, което е прецедент за български документален филм.

Източник: БТА
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License