18.07.2005 г.

“Любовен празник - Гуча”

На 19 юли започват снимките на “Любовен празник - Гуча” / Love Fair Gucha. Филмът е копродукция между Сърбия, Германия, Австрия и България. Сценарист и режисьор е Душан Милич, познат у нас с дебюта си “Ягода в супермаркета”. "Любовен празник - Гуча" е продуциран от Емир Кустурица, Карл Баумгартнер и Йозеф Айкхлозер. Продуценти от българска страна са Стефан Китанов и БНТ. Филмът бе подкрепен и от Националния филмов център. Сръбското Министерство на културата ще "върне жеста" като подкрепи „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев.

“Любовен празник - Гуча” е като балкански вариант на "Ромео и Жулиета". Действието се развива в сръбско село, където се провежда известния фолклорен събор на духовите оркестри в Сърбия. Красивата Жулиета се влюбва в тъмнокож Ромео – виртуозен тромпетист от цигански оркестър. Баща й Сандокан е лидер на оркестъра – конкурент.

Още по темата...

Душан Милич е завършил кино и ТВ режисура във Факултета по драматични изкуства, Белград, през 1995. Още като студент е асистент режисьор на ретро-комедият „Тито и аз” на режисьора Горан Маркович. Пише три сценария за Кустурица „Хотелът на ужасите”, „Рокендрол, банка сперма” и „Как не заснех „Престъпление и наказание”, които ще бъдат реализирани в близко бъдеще. Дебютният му игрален филм „Ягода в супермаркета” участва в Берлинале. Милич е сценарист и на българо-немската копродукция „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с режисьор Стефан Командарев.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License