16.07.2005 г.

Създават фонд с филми на LGBT-общността

Калифорнийският университет в Лос Анджелис планира да създаде фонд за съхраняване на филмите, посветени на гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални, се казва в комюнике на университета, цитирано от АФП. Предвижда се във фонда да бъдат съхранявани около 3300 творби.

Проектът ще бъде осъществен съвместно с фестивала Outfest за филми, посветени на гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални. 23-ият фестивал Outfest бе открит миналата седмица в Лос Анджелис. Проектът цели да бъдат съхранени и реставрирани въпросните игрални и телевизионни филми.

Тези филми са културното наследство на нашата общност, заяви на прескоференция изпълнителният директор на Outfest Стивън Гътуилиг.

Калифорнийският университет ще се погрижи за съхраняването и реставрацията на лентите, като осигури подходящо място за складирането им, а Outfest ще определи кои от лентите са най-значими и ще осигури нужните финансови средства за осъществяването на проекта.

В рамките на Outfest 2005, открит миналата седмица с прожекция на френския филм Crustacés et coquillages на Оливие Дюкастел и Жак Мартино, ще бъдат представени 232 филма до 17 юли. 45-годишният американски режисьор Грег Араки пък бе отличен с награда за цялостна кариера.

Източник: БТА
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License