19.07.2005 г.

Нови и стари войни


Английският писател Хърбърт Уелс започва писателската си кариера в последното десетилетие на XIX век. Фантаст, публицист и отявлен пацифист, Уелс бързо нашумява сред съвременниците си като противоречив, но несъмнено прозорлив предсказател на бъдещето. Освен на богатото си въображение, в творчеството си той залага и на дълбоко морализирания социален коментар. Най-известният му роман, “Война на световете”, е публикуван през 1898 г. Първата нашумяла адаптация на книгата е дело на великия Орсън Уелс, който я превръща в скандална радио-пиеса през 1938 г.
През 1953 г. режисьорът Байрън Хескин превръща книгата в едноименния холивудски хит с участието на Джин Бари и Ан Робинсън. Филмът е болезнена илюстрация на обществената нагласа след края на Втората световна война и заплахата от атомен конфликт (драматичният и несъмнено виртуозен спектакъл на Спилбърг от 2005 г. постига същото, но в контекста на събитията от 11 септември).
Макар да не следва едно към едно сюжета на Уелс, филмът на Хескин е въздействаща за времето си демонстрация на техническите чудеса, пресъздали марсианското нашествие на Земята. В новата “Война на световете” съвременният магьосник Спилбърг, въпреки нюансите на разруха и жестокост, засяга и човешката драма, с което още по-силно се доближава до книгата на британския класик.
Още по темата...
>>Благой Д. Иванов (род. 1980) е завършил "Кинознание" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Можете да се свържете с него на: bogeatbog@yahoo.com
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License