6.09.2005 г.

По стъпките на Йорис Ивенс


В периода 1947-1949 г. легендарният документалист Йорис Ивенс и сценаристката Марион Мишел снимат филма "Четирите демокрации" в Източна Европа. Двамата посещават Югославия, Чехословакия, Полша и България, с идеята да покажат живота и новите надежди в социалистическите страни след войната. Близо 60 години по-късно по стъпките на Йорис Ивенс тръгва българският документалист Валентин Вълчев. Филмът му "Us 4 Revisited" ще покаже как се е променил живота в четирите "народни демокрации" след падането на комунистическия режим.

"Us 4 Revisited" не е исторически филм в типичния смисъл на думата, а по-скоро разказ за пилигримството на филмов режисьор(игран от самия Вълчев) в България, Хърватия, Босна и Херцеговина, Полша и Чехия. Режисьорът Валентин Вълчев не се интересува толкова от историята на оригиналния филм "Четирите демокрации", колкото от начина на правене на кино тогава и днес. Подходът му ще бъде по-скоро експериментален, а не проучвателен. Така например през 1948 г., докато снимат в Полша, Йорис Ивенс и Марион Мишел публикуват статия в един от големите вестници, в която пише: "Не се учудвайте, ако ви спре млад мъж и ви попита дали искате да участвате във филм…”. Валентин Вълчев смята да публикува обява със същия текст във вестник в гр. Катовице, надявайки се да намери и заснеме хора, които искат да разкажат своите истории пред камерата.

"Роден съм през 1962 г. Филмът ще описва моето пилигримство, пътешествието на детето на Утопията, което посещава "новите демокрации" днес", така накратко представя проекта си режисьорът Валентин Вълчев. Действието в "Us 4 Revisited" ще прелива от настоящето в миналото и обратното. Главните герои са Валентин Вълчев и 93-годишната днес Марион Мишел, която освен сценарист е и асистент-режисьор на "Четирите демокрации". Според продуцентката Мартичка Божилова "4 Us revisited" е "креативен римейк" и опит да се покаже как се е правело кино преди и сега, а не чиста реконструкция на "Четирите демокрации".

Оригиналният филм на Ивенс има незавидна съдба. Той е цензуриран няколко пъти и днес цели парчета от него липсват. Така например частта за Югославия е изрязана и изгубена след разрива със Съветския съюз от 1948 г. Едва няколко минути от историята за доброволци, които строят нова железопътна линия са намерени по-късно. Сходна участ имат и други части от филма. Куклената анимация на майстора Иржи Трънка, която иронизира плана "Маршал" е премахната от чехословашката част на "Четирите демокрации" като "недостатъчно сериозна". Днес куклата е безвъзвратно загубена и Валентин Вълчев смята да направи нейно копие по запазени архивни снимки. Чехословашката част на "Четирите демокрации" е показвала бързия индустриален прогрес и национализираната обувна фабрика "Бата" в гр. Злин.

"Работническото предградие на Злин е известно като "Батавил". То е изградено от къщи, подобни на кубчета, които съществуват и до днес. Вальо (Валентин Вълчев-б.авт.) много обича този вид футуризъм и ще включи кадри от Батавил във филма", обяснява продуцентката Мартичка Божилова, докато показва стари пощенски картички от Злин.

Българската комунистическа партия принуждава Йорис Ивенс да направи промени в частта, касаеща България и да добави "оптимизъм и прогрес". Премиерата на цензурирания филм се състояла в Прага в дните около Коледата на 1949 г. Няколко месеца по-късно "Първите години" е показан в Париж. След тази втора прожекция всички налични копия от филма, са изтеглени от киномрежата на Италия, Франция, Великобритания, Индия и Унгария.

"4 Us revisited" е участвал в пичинг на фестивала в Амстердам миналата година, където е намерил немски копродуценти. Проектът е бил представен и на тазгодишния форум в Карлови Вари, където е бил подкрепен от финландската национална телевизия YLE, както и от програма "MEDIA" на Европейския съюз.

Още по темата...


Йорис Ивенс е един от най-плодотворните и влиятелни документалисти в историята на киното. Роден е през 1898 г. в Ниймеген, Холандия в семейството на търговец на фотографска техника. Първия си филм (в стилистиката на американския уестърн) заснема през 1911 г., когато е едва 13 годишен.

През 1917 г. Ивенс посещава икономическия колеж в Ротердам и скоро след това постъпва в армията. След завръщането си от армията той открито симпатизира на левите политически идеи. По време на обучението си по фотохимия в университета на Шарлотенбург Ивенс е силно повлиян от Немския експресионизъм и руския авангард. След завръщането си в Холандия през 1926 г. Ивенс и няколко негови приятели основават сдружението "Филмлига". Скоро след това, през 1928 г. Ивенс започва да снима свои филми. Първият от тях, наречен "The Bridge", е документален и показва подвижния мост в Ротердам. През 1929 г. Ивенс снима дебютира в игралното кино с "Branding", който няма особено голям успех. В края на същата година режисьорът заснема един от шедоврите си - "Дъжд". Авангардният филм е монтиран от материал, заснет в течение на четири месеца, който показва различни видове дъжд като в един ден.

В края на 1929 г. Ивенс заминава за Съветския съюз и когато се връща близо три години по-късно, филмите му вече имат силен социален уклон. По същото време режисьорът снима шедьовъра си "Боринаж", който бележи обръщането му към реалстичния стил. Постепенно съдържанието започва да взема връх над формата във филмите на Ивенс.

През 1937 г., докато е в Щатите, Ивенс снима "Испанска земя" - документална хроника на фашистките изстъпления по време на Испанската гражданска война. Във филма като разказвач участва Хемингуей.

По време на Втората световна война Ивенс отива в САЩ с намерението да прави пропагандни филми. Едновременно с това той се опитва да снима и игрални филми, но липсата на финансиране му попречва да осъществи плановете си. През 1951 г. Ивенс е заклеймен като комунист и никога повече не се връща в САЩ, но продължава да снима своите документални филми в Европа. През 1957 г. Ивенс се установява в Париж и печели "Златна палма" с филма си "La Seine a rencontre Paris". Малко преди смъртта си през 1988 г. Ивенс е награден със "Златен лъв" за цялостно творчество на фестивала във Венеция.

---------------------------------------------------------------------------------

Валентин Вълчев (1962) е завършил българска и английска филология във Великотърновския университет и "Филмова и телевизионна режисура" в класа на проф. Георги Дюлгеров в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". По време на следването си прави късометражния филм "Reel Mix", а след това множество документални филми за телевизията. Проектът "Us 4 Revisited" ще бъде осъществен съвместно с "Агитпроп" и операторите Борис Мисирков и Георги Богданов.

>>Представяне на проекта "Us 4 Revisited" в бюлетина на фондация "Йорис Ивенс"-(част I), (част II), (част III).

>>Европейска фондация "Йорис Ивенс"

Етикети: , , , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License