7.09.2005 г.

Да застреляш сценарий

Пътят към славата минава през много написани, но незаснети сценарии. Тази максима важи с пълна сила за Том Бенедек, сценарист на филми като "Свободния Уили", "Приключенията на Пинокио", "Какавидата". Освен известна фигура в Холивуд Бенедек е и автор на 22 сценария, които никога няма да видят бял свят.

След повече от 20 години в киното, 56-годишният Бенедек използва неуспехите си като извор на творческо вдъхновение. Сценаристът прострелва незаснетите си сценарии с револвер 45-и калибър, превръщайки ги в изкуство. След като се увери, че листата хартия са завинаги мъртви Бенедек ги снима и превръща в бронзови скулптури. Сценаристът ще покаже произведенията си на изложба в прословутата фотографска галерия "Франк Пикчърс" в Санта Моника. Вернисажът е озаглавен "Отстреляно от сценариста - работи на хартия 1982-2004".

"В йерархията на Холивуд сценаристът е Г-н Никой. Недооценено зъбчато колелце-макар и добре платено-във въртящата се машина на забавлението. Опитът на г-н Бенедек да поеме контрол над ситуацията звучи като мрачна фантазия за много от оцапаните с мастило нещастници в Меката на киното", пише в-к "Ню Йорк Таймс" за инициативата на Том Бенедек.

Бенедек разказва, че идеята да застрелва незаснетите си сценарии му хрумнала, когато гаражът му започнал да прелива от бумаги. По-голямата част от тях били наброски за незаснети сценарии, разработвани в продължение на 20 години. История за умствено болни, написана по поръчка на Сидни Полак, драма за израелския шпионин Ели Коен(поръчана, но незаснета от Мартин Скорсезе), комедия за съветски колхоз (по желания на продуцента Рей Старк)... Всичко под дулото на пистолета.

Няколко месеца след нелепата смърт на Хънтър Томпсън, Холивуд се сдоби с достоен негов заместник. Подобно на Бенедек, Томпсън обичаше да подписва произведенията си с револвер 45-и калибър. Интересно кой от кого е заимствал идеята си...
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License