21.10.2005 г.

Никола Райков: Във "ВЛЕЗ" има потенциал

Никола Райков спечели наградата "Jameson Best Film Project" на тазгодишния Международен студентски кинофестивал в Балчик със сценария си "Влез". 24-годишният Никола е автор на научнофантастични разкази. Преди няколко години, докато следва информатика в Чикаго, прави популярния сайт за кино moviesbg.com. Пише и седмичната кинохроника за телевизия "ММ". Любимите му режисьори са Дейвид Линч, Дарън Аронофски, Лари Кларк и Сам Мендес.

Йордан Тодоров: Участвал си със сценария "ВЛЕЗ" в пичинг на тазгодишния фестивал в Балчик. Можеш ли да разкажеш идеята си за една минута? Или в десет изречения?

Никола Райков: Ще се опитам... Млад мъж се събужда в центъра на празна бяла стая. Без ясна представа как е попаднал там. Единственият изход е леко открехната врата, над която виси табела "Вход". Скоро младежът се озовава в лабиринт на алогичности, където всичко следва свои собствени правила. Налудничави места водят до срещи с абсурдни хора, а момчето се оказва заложник на собтвеното си желание да научи истината за всичко. Невъзможни кошмари се оказват плашещо реални, а ключът към отговора е скрит надълбоко в подсъзнанието му - там където са нашите най-големи страхове.

Й. Т.: Откъде дойде идеята за "ВЛЕЗ"?

Н. Р.: Една вечер обсъждах с приятели различни идеи за сценарии. Малко по-късно една от тях започна да се избистря в съзнанието ми. Първоначално действието се развиваше в лудница, но после всичко се промени. Главните герои бяха пациенти със свой вътрешен свят, но ми липсваше обединяващото звено. Първоначално това звено щеше да е съдбата на доктора, но тя не беше достатъчна и идеята отпадна.

Й. Т.: Някой беше посъветвал начинаещите сценаристи да разказват истории, близки до тях. Действието във "ВЛЕЗ" се развива в нещо като лудница. Правил ли си проучвания по темата или се позоваваш на личния си опит?

Н. Р.: Не бих казал, че историята във "ВЛЕЗ" ми е близка. Ето защо направих солидно проучване. Четох за страхови неврози, кошмари и фобии, както и доста от нещата на Фройд.

Й. Т.: От кои филми е повлиян сценарият на "ВЛЕЗ"?

Н. Р.: Няколко са - "Стълбата на Якоб", "Изгубената магистрала", "Кубът" и "Реквием за една мечта".

Й. Т.: Какво стана на фестивала в Балчик?

Н. Р.: Спечелихме в категория "Най-добър филмов проект". Това е първото безпристрастно становище, че във "ВЛЕЗ" има потенциал.

Й. Т.: Много хора, които са чели сценария смятат, че това е най-амбициозният независим проект в България. Докъде сте стигнали с реализацията му?

Н. Р.: По средата сме. Имаме завършен сториборд, извършили сме оглед на по-голяма част от местата за снимки. Към проекта работят и двама художници, нахвърлят се първи щрихи от саундтрака. Голяма част от екипа вече е изградена, прави се подбор на актьори в момента. Когато всичко е ясно от финансова страна са необходими около два месеца допълнителна работа и ще бъдем готови за снимки.

Й. Т.: Нещо повече за актьорския състав на филма?

Н. Р.: Актьорският състав ще бъде смесица от професионални театрални и куклени актьори, както и аматьори. Големи имена няма да има.

Й. Т.: Защо?

Н. Р.: Първо, устновяването на контакт не е никак лесно. Второ, мисля, че на българската публика са и омръзнали някои от лицата, които вижда твърде често. Тя много по-лесно би възприела някой, когото не познава в съответната роля. И трето, с някои малки изключения нямаме големи кино актьори (особено сред по-младото поколение).

Й. Т.: Кой ще бъде оператор?

Н. Р.: Засега основният оператор е Георги Маринов - "Гопа". Съществува вариант той да остане асистент-оператор и да отстъпи място си на някой с по-голям опит. Ще снимаме на digital Betacam.

Й. Т.:Кой ще е режисьор? Говореше са за Валери Милев.

Н. Р.: Аз ще се нагърбя с тази доста голяма отговорност. Причината е, че "ВЛЕЗ" е една доста абстрактна и алогична история и този, който се захване с режисурата и трябва да е напълно наясно с това, което реално се случва в сценария. Името на Валери Милев се спрягаше и продължава да се спряга единствено като консултант към проекта.

Й. Т.: Това първи опит ли в режисурата ти е?

Н. Р.: Да. В момента заснемаме отделни сцени с като част от подготовката.

Й. Т.: Колко е бюджетът на филма?

Н. Р.: Предварителните очаквания са за около 17 000 лв. Трябва да се вземе предвид, че почти никой от творческия колектив или актьорите няма да получи заплащане.

Й. Т.: Къде ще бъде заснет "ВЛЕЗ"?

Н. Р.: За съжаление не мога да издам основното място на снимки. Споразумението, което съм постигнал ми забранява да направя това.

Й. Т.: Как ще се разпространява филмът?

Н. Р.: Ще се обърнем към две от големите разпространителски къщи у нас. Ако те не проявят интерес, ще минем на резервния план, който включва излъчване по телевизията.

Й. Т.: Каква ще бъде продължителността на филма?

Н. Р.: Около 75-80 мин.

Никола Райков може да бъде открит тук.

Още по темата...

>>moviesbg.com-архив

>>Саундтрак към "ВЛЕЗ"

>>Никола Райков в "Литернет"
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License