7.12.2008 г.

Интервю с Евгени Томов - аниматор, работил върху "Трио Белвил"

Gerald Peary публикува любопитно интервю с Евгени Томов - българин, работил върху номинирания за два "Оскар"-а анимационен филм "Трио Белвил".

През 2003 г., в категорията "Най-добър анимационен филм", освен "Трио Белвил", e номиниран и "Търсенето на Немо" - друг филм, върху който работи българинът Антони Христов, който печели наградата.

Евгени Томов се запознава с режисьора на "Трио Белвил" Силвен Шоме през 1995 г. и по-късно работи върху декорите на късометражния му филм La Vieille Dame et les pigeons (1997).

Томов, който e художествен директор на"Трио Белвил" споделя, че бил вдъхновен за създаването на едноименния метрополис във филма от изложба, посветена на бароковата архитектура. Аниматорът Мишел Бретон оспорва тези заслуги на Томов като го нарича самозванец. Бретон твърди, че той самият е създал повече от 65% от декорите на филма, но не е получил съответния кредит като художествен директор за това...

The Tale of Despereaux, последният филм, върху който Евгени Томов е работил, ще излезне по кината в САЩ на 19 декември, т. г.

Още по темата...

>>
Официален сайт на Евгени Томов
>>
Интервю с Антони Христов, аниматор в "Търсенето на Немо"
>>
Българска анимация в номиниран за "Оскар" филм

Етикети: , , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License