30.08.2007 г.

Корона от кръв

от Благой Д. Иванов

За всички големи фенове на Стивън Кинг... За всички, които обичат да се страхуват, докато някой успокояващо ги гушка в обятията си... И за тези, които чакат хитовия хорър “1408” на шведа Микаел Хаафстрьом... Ето ги – най-добрите екранизации по Кинг! Точно десет. И наистина добри. Повечето не са чист хорър, но със сигурност във всяка има поне по едно кило ужасии... От тия, общочовешките.

1. "Изкуплението Шоушенк" (1994) – реж. Франк Дарабонт

Анди Дюфрен е осъден на доживотен затвор за престъпление, което не е извършил. Търпейки зверствата зад решетките, самотата и отчаянието, той в крайна сметка го начуква злобно на гадната система и офейква по канализационната тръба, за да излезе от другата й страна, измърлян в лайна, но свободен и щастлив... Този кратък и изтънчен преразказ на шедьовъра “Изкуплението Шоушенк” е в случай, че все още има будали, които не са гледали великолепния филм на Франк Дарабонт, в който главните роли изиграха Морган Фрийман и Тим Робинс. “Изкуплението Шоушенк” е може би един от малкото филми в историята на киното, които неоспоримо са по-добри от своя първоизточник. Американската филмова академия пък го прееба и не му даде нито една статуетка навремето, ама то това едва ли може да бъде изненада за някой. С хубавите неща обикновено става така.

2 "Сиянието" (1980) – реж. Стенли Кубрик

Парадоксалното при този неземно легендарен филм е, че реално погледнато той е слаб като екранизация. Нито следва като хората книгата, нито улавя авторското послание и прочее. Същевременно, няма равен като атмосфера и визия! Зловещ, призрачен и злокобен, изпълнен с перверзни и кошмарни (при)видения, порочен и белязан с хладния, втренчен и несъмнено откачен поглед на Джак Никълсън, “Сиянието” не е филм за всеки вкус, но със сигурност е класика во век и веков.

3. "Мизъри" (1990) – реж. Роб Райнър

Ани Уилкс е точният пример за фенка, която нито една звезда не би искала да срещне на живо. Защото Уилкс е луда за връзване детеубийца, която на всичкото отгоре е обсебена от любовната проза на писателя Пол Шелдън. А Шелдън, освен че е автор с големи продажби, е и клетник с куц късмет – катастрофира жестоко по време на снежна буря и на помощ му се притичва точно Ани, бивша медицинска сестра със свои собствени разбирани я какво е дисциплина и как трябва да се прилага. Ани прибира Пол вкъщи, където започва да се грижи за него... Следват два часа екранен садизъм, опити за бягство и насилствен машинопис. Великолепен камерен филм, който блести с прекрасно адаптирания сценарий на Уилям Голдман и потресаващата актьорска игра на Кати Бейтс и Джеймс Каан.

4. "Остани до мен" (1986) – реж. Роб Райнър

Райнър, който иначе е правил бози от рода на “Когато Хари срещна Сали” и “Разделени заедно”, заснема първата си екранизация по Кинг няколко години преди “Мизъри”. Откровено казано е адски трудно да се прецени дали “Остани до мен” е по-добър, затова е сложен на четвърто място, но все едно се намира на трето, наравно с драмата за Мизъри Частийн. Лентата е адаптация по новелата “Тялото” и разказва за четирима тинейджъри, които тръгват на поход в търсене на детски труп. Звучи може би малко безумно, но в действителност това е един от най-сполучливите и откровени филми за детството, правени някога. Освен това участва покойния и злощастен Ривър Финикс, който няколко години след това умира от свръхдоза.

5. "Зеленият път" (1999) – реж. Франк Дарабонт

Дарабонт не се отказва лесно от проверения успех и през 1999 г. прави поредния си хит по Кинг. Омагьосващ, просълзяващ, сантиментален, мечтателен, натъжаващ и носталгичен, “Зеленият път” също е затворническа история, само че за разлика от “Изкуплението Шоушенк” тук акцентът не е бягството от затвора, а смъртта в него. Може би заради това той е с една идея по-сълзлив от допустимото, което го прави и малко по-малко заслужил чест и слава. Но ако “скромните” му четири номинации за “Оскар” не могат да преборят седемте на “Изкуплението Шоушенк”, то поне по отношение продажба на билети “Зеленият път” е без конкуренция (засега). С приходи от близо $140 млн. той е най-успешният във финансово отношение филм по Кинг. Да благодарим на Том Ханкс и влюбената в мелодрами публика!

6. "Кери" (1976) – реж. Брайън Де Палма

Първата екранизация по Кинг (по дебютния му роман) е и една от най-добрите в цялата му филмография. Сигурно защото в нея се изявяват таланти като Пайпър Лори, Джон Траволта и перфеткно подбраната Сиси Спейсик... А може би и заради Брайън Де Палма, който след “Кери” продължава кариерата си, прилагайки с увереност и любов хичкоковите си пристрастия. Кървав, изпълнен с праведен гняв и свърхествестен съспенс, “Кери” е откровение за физическото и социално съзряване на тормозено и непригодно девойче, на което така му кипва в един момент, че с неконтролируема ярост насъсква телекинетичната си дарба срещу своите съученици, потапяйки балната им нощ в разруха и смърт.

7. "Мъртвата зона" (1983) – реж. Дейвид Кронънбърг

Още една история за медиум, превърнал се в страдалец. В случая това е Джон Смит от Касъл Рок, който помага на хората, за да получи в отплата куршум. Повече от приличен опит от страна на канадския mindfucker Дейвид Кронънбърг, който след години ще ни съсипе мозъците и възприятията с “Голият обяд” и “eXistenZ”. С “Мъртвата зона” Кронънбърг представя на зрителите една от най-четивните и смислени книги на Кинг, която не само е увлекателна и приковаваща проза, но е и един съвсем удачен социален коментар, който ни поучава без да проповядва.

8. "Сблъсък" (1994) – реж. Мик Гарис

След авария в секретна лаборатория смъртоносен вирус покосява света, избивайки над 90% от популацията на Земята. Сред оцелелите се оформят лагери и позиции, някои от които са на страната на Доброто, а други – на страната на Злото. И всеки лагер има своя лидер. Добрите са предвождани от негърката Абигейл, а лошите – от архи-злодея Рандъл Флаг. Предстои исторически сблъсък!... Сред нелошите телевизионни филми по Кинг, този е със значителна преднина пред всички останали: изпреварва както прехваления “детски” фаворит “То”, така и съвсем пресните “Кошмари и съновидения”. Противоречивата фигура Мик Гарис съумява да адаптира една от най-големите (и в буквален, и в преносен смисъл) книги на Кинг, при това съвсем адекватно и с помощта на истински актьорски ансамбъл. Инфо за по-младите, които не помнят: преди години видеопиратите разпространяваха филма на четири видеокасети (времетраенето му е 360 мин.) под заглавието “Оцеляването”.

9. "Долорес Клейборн" (1995) – реж. Тейлър Хакфорд

Трети повторен успех! Отново Кати Бейтс и отново в екранизация, която залага на емоционалния ужас, а не на евтините пластмасови чудовища. Този път Бейтс обаче е в ролята на жертвата, а не на злодея. Помага й хладнокръвната Дженифър Джейсън Лий. “Долорес Клейборн” не постига успеха на “Мизъри”, но със сигурност добива признат статут на недооценен филм, който с времето ще печели все повече аплодисменти.

10. "Тъмната половина" (1993) реж. Джордж А. Ромеро

В класацията просто трябва да присъства поне един b-movie... Въпросът е: кой го заслужава най-много? Книгата “Гробище за домашни любимци” е толкова брутално гениална, че филмът, макар и сносен, е по-скоро обида за нея, отколкото комплимент. Същото важи за “Нужните неща” (романът беше издаден у нас като “Неизживени спомени”) и незадоволителните версии на вампирския “Сейлъм’с Лот”. Затова пък “Тъмната половина” на зомби-гуруто Джордж А. Ромеро е точно копие на първообраза си: остър, окървавен бръснач, размахан самохвално от едно подло, ухилено копеле, което се представя с името Джордж Старк и обича да реже де що му падне. Тотално разпускаща касапница, с прекрасното въплъщение на Тимъти Хътън, “Тъмната половина” се гледа на един дъх, точно както се и чете.

5 Comments:

Blogger Tataf said...

Съгласен съм с класацията, а и вече съм запознат с нея от статията ти в Максим:). Съгласен съм също и че страхотни филми по Стивън Кинг се получават, когато се адаптират не ужаси, кошмари, чудовища и зли кучета, а психологическите му кошмари, чисто социалните ситуации, индивидуалната лудост, която е реална и може да дебне иззад ъгъла с дъската за хляб.

9:14 пр.об.  
Blogger iffi said...

Като цяло по Кинг се правят едни от най-добрите екранизации по книги. Съгласна съм с всички изброени и бих искала да добавя само, че останах с много добри впечатления съшщо и от "Сейлъм'с Лот" и "Проклятието"
:)

9:58 пр.об.  
Blogger Mike Ramm said...

Много добра класация! Браво!
Тя до голяма степен съвпада и с моята лична подредба на филмите по Стивън Кинг. Аз лично съм голям фен на "Мизъри" и Кати Бейтс, и с чисто сърце бих ги поставил преди "Сиянието", но това са дребни подробности. Напълно споделям мнението на коментиралите по-горе, че добри филми се получават по онези произведения на Кинг, които задълбават в човешката психология, в нашите първични страхове, от които се раждат истинските ужаси.

Майк

1:39 сл.об.  
Blogger Bla said...

Радвам се, че класацията ви е допаднала. Такива подредби се правят трудно, защото и феновете, и гледните точки са безброй (пък и абсолютната обективност е невъзможна така или иначе). Реално погледнато материалът показва изцяло личното ми мнение за екранизациите по Стивън Кинг... А
тук пуснах линк към съвсем пресния трейлър на "Мъглата": http://uzumaki-bla.blogspot.com/2007/08/blog-post_31.html

Очакванията са гигантски!

3:37 сл.об.  
Blogger Зомбайо said...

Наистина най-добрите филми на ужасите са тези,които изследват мрачните кътчета на съзнанието ни и това,което става там.Класацията е много полезно напомняне за филмите,които трябва да изгледаме,преди да заспим :)

6:48 сл.об.  

Публикуване на коментар

<< Home

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License