5.07.2007 г.

Показват филм за Виетнамската война на американските войници в Ирак

от Йордан Тодоров

"Метро Голдуин Майър" повдигна бойния дух на американските войници в Ирак с прожекция на филм за Виетнамската война.

"Спасителна зора"("Rescue Dawn") беше показан на 2000 войници от "Анаконда", най-голямата американска база край иракския град Балад. Те изгледаха и обръщение, записано на видео от звездите във филма Крисчън Бейл("Батман в началото") и Джеръми Дейвис("Хотел за милион долара").

"Спасителна зора" беше показан в Ирак на 4 юли - националния празник на САЩ. Американските войници бяха сред малцината, които имаха шанса да гледат филма преди премиерата му в Щатите, насрочена за 20 юли. Коментарите бяха, че който и да се грижи за рекламата на филма, той добре си върши работата.

"Спасителна зора" разказва истинската история на американския пилот Дитер Денглер, който извършва рисковано бягство от военопленически лагер в Лаос. Денглер е роден в малкото германско градче Вилдберг. Когато навършва 18, заминава за САЩ, за да стане пилот. Германецът получава американско гражданство и се записва в авиацията.

На 1 февруари 1966 г. Денглер е свален по време на мисия в Лаос от виетконгската армия. След като прекарва известно време в лагер за военнопленници, пилотът организира бягство, заедно с друг американец. По пътя спътникът е съсечен с мачете от местните, а Денглер се спасява като избягва обратно в джунглата. След четиридесет дена през които се храни със змии и насекоми, беглецът е открит и спасен от американски хеликоптер. Денглер умира през 2001 г. на 63 г.

Главната роля в "Спасителна зора" е поверена на Крисчън Бейл, който нашумя още като дете с участието си в класиката "Империя на слънцето"(1987). По-късно актьорът направи кариера с филми като "Американски психар"(2000)| и "Батман в началото"(2005), в който изигра култовата роля на Човека-прилеп.

"Крисчън беше толкова посветен на този филм. Направи неща, които актьор от неговия калибър обикновено не би сторил. Например яде личинки и улови жива змия с голи ръце. Беше невероятен", разказва ветеранът на немското кино и режисьор на филма Вернер Херцог. Преди да заснеме "Спасителна зора" режисьорът прави документален филм за Денглер и се запознава лично с храбрия си сънародник, когото описва като "типичния американец - лоялен, изпълнен с оптимизъм и кураж".

Още по темата...

>>Интервю с Вернер Херцог във в. "Ню Йорк Таймс"

Етикети: , , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License