11.06.2007 г.

Още за Пери Векров

Красимир Крумов, но не режисьорът на "Екзитус", "Забраненият плод" и "Мълчанието", а кореспондентът на в. ”Монитор” в Шумен, пише в блога си:
Докато се ровех тази вечер в интернет попаднах на любопитно нещо. Perry N. Vekroff, първият българин, щурмувал американската кинематография бил роден в Шумен. В интерес на истината в най-голямата база данни на тема кино IMDb като родно място на Пери Н. Векров е посочена Александрия, Египет. За Векров обаче пише списание "Кинозвезда" през 1924 година и тогава с позоваване на биографията му, изпратена от Холивуд е посочено, че американският режисьор и актьор Пери Векров е роден в Шумен през 1881 година, завършва "Роберт колеж" в Цариград. Според IMDb шуменецът има 19 ленти в Холивуд като режисьор, 12 като сценарист и 3 като актьор. Едната от актьорските му роли е в "Клетниците" през 1935 година, с режисьор полякът Ришард Болеславски в продукция на "20th CENTURY - FOX". В един момент зарязва американското кино и заминава за Япония, където снима серийни филми. Умира на 3 януари 1937 година в Холивуд от сърдечно заболяване.
В бр. 6 от миналата година, сп. "Кино" също e публикувало статия за въпросния шуменец, озаглавена "Пери Векров - българинът, който написа сценарий за Холивуд". Ето какво пише авторът Костадин Костов:
От дълги години се занимавам с изследване на филмите - екранизации, прожектирани на българския екран за периода от 1908 до 1970 г. При уточняване на филмологията на филма "Детето на затворника", прожектиран в България през 1931 г., се наложи да ползвам база данни от "Leonard Maltin Review". При направената справка се установи, че оригиналното заглавие на този филм е "Голямото момче" ("Big Boy"), музикална комедия, черно-бяла лента, екранно време 69 минути, продукция 1930 г. Режисьор на филма е Алън Кросланд (Alan Crosland, 1894-1936) по сценария на Уйлям К. Уелс (William K. Wells) и Пери Векроф (Perry Vekroff) върху поставения в Бродуей мюзикъл "Big Boy" от Харолд Атенридж (Harold Attenridge). На пръв поглед нищо за отбелязване. Но единият от сценаристите се оказва, че е българинът Пери Векров, подвизавал се в началото на 20-те години на миналия век като актьор и помощник-режисьор при Томас Харпер Инс.

За дейността на Пери Векров в американското кино най-напред може да се научи от публикуваната в сп. "Кинозвезда", г. IV, № 1 и 2 от 1924 г., информация "Българите в американското кино", подписана от някой си Григорий Клюз. От кратката биография на българина, изпратена от Холивуд през август 1924 г. научаваме, че той е роден през 1881 г. в Шумен. Още от малък заминава с родителите си за Александрия, Египет, където като ученик влиза в една френска драматическа трупа. Учи в "Роберт колеж" в Цариград. В началото на 20-и век се връща в България и следва право в Софийския университет. Посещава и лекциите на Първата българска драматическа школа.

Едва 20-годишен заминава в САЩ. Влиза в трупата на Аугустин Дели, където се пробва като драматичен актьор, изпълнител във водевили, а и поставя театрални пиеси съвместно с известния в онези години театрален режисьор Дос Рейли.

Макар и за кратко време учи в школата на Томас Х. Инс на Кълвър сити и изпълнява малки творчески задачи, поставени му от Супервайзера на американското нямо кино.

По препоръка на Томас Инс фирмата "American Kinemacolor" го ангажира и му поверява постановката на някои от първите си филми. От тук започва кариерата му като актьор и режисьор в полето на кинематографията...
Още по темата...

>>Коя е Manja Tzatschewa?
>>Наши сънародници в чуждестранни кинематографии

Етикети: , , ,

1 Comments:

Anonymous Анонимен said...

Маня Цачева и нейната сестра Цвета Цачева са немски актриси от български произход. За съжаление те не са популярни в Родината си. Тяхното присъствие в немското нямо кино е много силно. Участвали са в около 30 филма.

11:09 сл.об.  

Публикуване на коментар

<< Home

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License