5.03.2006 г.

Откриват обновеното кино „Одеон”

На 7 март, в 19.30 ч. ще започне първата прожекция в обновеното кино „Одеон”. Благодарение на средствата, събрани от лични дарения по време на кампанията, инициирана от София Филм Фест(СФФ) и Българската национална филмотека, единственото филмотечно кино в България вече ще работи с техника, отговаряща на повечето от съвременните стандарти.

На официалното откриване ще бъдат представени работни откъси от новия документален филм на Теди Москов „Преводачката на черно бели филми”. Главната героиня на филма – Нели Червенушева, позната на киноманите с майсторските си преводи от италиански език на филми във филмотечното кино, ще присъства в две роли. Тя ще направи и симултанен превод на една от емблемите на кино „Одеон” - „Приятели мои” на Марио Моничели.

„Одеон” отново ще се превърне в специален фестивален център – с уникална програма в рамките на 10-ия СФФ (9-23 март). Киното временно ще изневери на класиката, за да покаже и най-новите хитове от световния екран. По време на фестивала ще стартира отново тригодишният киноуниверситет „История и естетика на световното кино”, който всеки вторник ще събира желаещите да научат повече за седмото изкуство. Самият сър Алън Паркър ще пререже лентата на киноуниверситета на 18 март с българската премиера на култовия си филм „The Commitments".

Етикети: , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License