1.03.2006 г.

Кое е това момиче?

"Кулишева!", изкрясква доц. Иван Денев(Тодор Колев) .

"Аз!...", измърморва Кулишева(Надя Тодорова), която е закъсняла за научния съвет. После виновно добавя."Пуснаха чушки, до обяд щяха да свършат..."

Вероятно няма зрител, който да не помни сцената между Тодор Колев и Надя Тодорова от филма "Двойникът". Актрисата, изиграла десетки емблематични роли на чистачки, санитарки и готвачки, прави своеобразния си дебют на 8-годишна възраст. През Коледата на далечната 1933 г., която прекарва в София. Традициите по онова време повеляват около елхата да се играе балет. Бъдещата Кулишева танцува с пачка от сгъната на хармоника хартия. Фотограф от популярното списание "Илюстрована седмица" щраква момиченцето. Надя Тодорова и до днес пази овехтял екземпляр от списанието.

Артистичната жилка в Надя Тодорова тръгва от баща й. През 20-те години той работи в прочутото столично кино "Одеон" като представител на филмовото сдружение "ФАНАМЕТ". Поканен е от асеновградчани да открие първото кино в Станимака. Залюбва местна мома и остава в града. Прехранва се с въртене на неми филми. Надя Тодорова и до днес помни безмълвния актьор Хари Пил и датските комици Крачун и Малчо. По-късно, на свой ред играе без думи.

Снимката от "Илюстрована седмица" се публикува за пръв път след отпечатването и през 1933 г.

Етикети: , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License