2.02.2006 г.

"Кралица Виктория" на пазара за копродукции в Берлин

227 филмови проекта са кандидатствали за тазгодишното издание на "Berlinale Talent Project Market" в рамките на тазгодишния 56-ия Берлински кинофестивал(9-19.02). Международното жури е избрало едва 17 от тях, които ще бъдат представени в рамките на Берлинския пазар на копродукциите. Сред избраните проекти е и “Кралица Виктория”, със сценарист и режисьор Майя Виткова и продуцент Стефан Китанов. В програмата е включен и македоно-българския проект “Боли ли? – Първа балканска "Догма” (реж. Анета Лешниковски, продуцент Мартичка Божилова).

По време на тазгодишното "Берлинале" ще бъде проведено и четвъртото издание на прословутия "Berlinale Talent Campus" – образователна инициатива за режисьори и сценаристи от цял свят, осъществена с подкрепата на програма МЕДИА на Европейския съюз. За тазгодишното издание на "Berlinale Talent Campus" са кандидатствали рекордните 3600 кинопрофесионалисти от 121 страни (за сравнение с миналата година, когато броят на кандидатстващите е 1015). Едва 500 от кандидатите ще имат шанса да участват в събитието. "Berlinale Talent Campus" дава шанс на младите режисьори и сценаристи да осъществят контакт с вече утвърдени имена от световното кино, посредством майсторски класове и уъркшопове или да представят проектите си в рамките на "Berlinale Talent Project Market", където могат да срещнат потенциални партньори.

През февруари 2005-а "Кралица Виктория” беше избран сред 60 проекта от цяла Европа за участие в сценарен курс на програмата МЕДИА. През септември същата година беше единственият български, сред 12 проекта от всички балкански държави, избран да бъде представен в рамките на престижния Балкански фонд на 46-тия Солунски международен филмов фестивал. Представянето на “Кралица Виктория” в Солун привлече вниманието на прочутия немски продуцент Карл Баумгартнер и неговия партньор Танасис Каратанос, които са копродуценти на бъдещия филм.

В последните дни на декември 2005 г. проектът на Майя Виткова и Стефан Китанов получи подкрепа за развитие на сценария от "Националния филмов център" с пълно мнозинство на художествената комисия. Очаква се снимките на “Кралица Виктория” да започнат през пролетта на 2007 година.

Другото бляскаво събитие на "Берлинале" с българско участие е програмата "Shooting stars". 21 млади актьори от цяла Европа са избрани от European Film Promotion за участие в деветото издание на програмата "Shooting stars". За първи път е поканена и българска актриса – Весела Казакова. В предишните издания са участвали актьори като Людивин Сание, Сара Форестие, Жереми Рение, Франциска Вайс и др. Изгряващите звезди на европейското кино ще бъдат представени пред елита на киноиндустрията.

Етикети: , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License