24.01.2006 г.

Птича мелодрама

Французите знаят как да правят научнопопулярни кинохитове. Вземете например класиката "Светът на мълчанието". Или изключително успешните "Микрокосмос" и "Миграцията на птиците". "Походът на императорите" е подобен филм, който спокойно може да претендира за определението "научнопопулярна мелодрама за птици".

Филмът на французина-естествоизпитател Люк Жаке проследява една година от живота на императорските пингвини и тяхната борба за оцеляване в Антарктида. Птиците напускат сигурните води на океана и водени от лъчението на Южния кръст се отправят на продължително пътешествие в търсене на брачен партньор. След серия от любовни танци и песни мъжките и женските индивиди образуват моногамни двойки. По-късно женските пингвини снасят яйце и изтощени от дългите месеци гладуване се отправят обратно към океана, пълен с риба. Яйцето е поверено на мъжките, които се грижат за неговото опазване и измътване. По-късно от яйцето се излюпва едно малко. В същото време женските пингвини се завръщат, носейки храна за малкото пингвинче. Те поемат смяната от мъжките, които на свой ред с последни сили се отправят към океана. И това се повтаря дотогава, докато лятното слънце разтопи ледовете. Малките са порастнали и на свой ред се отправят към водите на океана...

Ако това описание ви се е сторило малко дълго и еднообразно, по-добре не рискувайте с "Походът на императорите". Филмът не е за любители на "Дискавъри ченъл" и е изчистен откъм енциклопедични подробности за вида "императорски пингвин". Въпреки добрата операторска работа и компютърната анимация, "Походът" не може да се похвали с виртуозните кадри от "Миграцията на птиците". Той по-скоро залага на паралела между хората и нелетящите птици - още в първия кадър, в който се появяват пингвини, те са показани като силуети, които удивително напомнят ходещи човеци. По-нататък тромавите същества са дотолкова уподобени на хора, че на няколко места дори проговарят със свои реплики.

"Походът на императорите" тръгна по американските кина в началото на миналата година. Филмът попадна в контекста на дебата около т.нар. теория за интелигентния дизайн. Някои привърженици на идеята за върховен интелект, сътворил света умело използваха филма на Жаке в своя полза. Консервативният кинокритик Майкъл Медвед дори заяви, че "Походът" утвърждава традиционни норми като моногамията и саможертвата в името на потомството.

"Походът на императорите" завоюва забележителен бокс-офис зад океана и е вторият най-успешен филм след "Фаренхайт 9/11". Добрата новина е, че по българските екрани ще върви френският оригинал. В него симфоничната музика от американската версия е заменена със симпатичен поп-саундтрак. За добро или лошо липсва и гласът зад кадър на Морган Фрийман. У нас "Походът" се разпространява от "ПРО ФИЛМС", съвместно с "Нешънъл Джиографик - България", "Бг Радио" и abv.bg.

Между другото, при търсене с ключова дума "penguin", в www.imdb.com излизат по-малко от двадесет резултата.

Етикети: ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License