26.01.2006 г.

4

Трима души със съмнително досие са замесени в този, издигащ числото 4 в култ филм. Първият е Владимир Сорокин – авторът на «Норма», «Очерк», «Лед» и други специалитети с отблъскващи (в буквалния смисъл) съставки. Вторият е Иля Хржановский, син на съветския аниматор Андрей Хржановский. Третият е Сергей Шнуров – вокал на група «Ленинград», композитор на саундтраци, писател, актьор, художник и ъ-ъ-ъ-ъ... сигурно и още нещо.

Самия филм може да се раздели на 2 части и това е, което правят повечето гледали го – докато за първата коментарите са от «чудесна» нагоре, то за втората са от «противна» надолу. Най-общо казано, става дума за трима непознати (музикант, проститука и собственик на кланица), които запиват късно вечерта в бар и които използват този запой, за да пробутат най-неправдоподобната история за себе си (занимаващ се с клонинги професор, рекламно лице на нов модел японски климатици и съветник на президента по отношение питейната вода в Кремъл). Оттам нататък всеки тръгва по своя реален житейски път, който не е за разправяне, а за гледане.

Музиката отсъства, добрият тон също. Филмът беше излъчен първо в Холандия, където реакцията на публиката е била «…като на рок концерт», а след това едно дълго време беше забранен в Русия. Сега го разрешиха и излезе на DVD. В този му вид, който виждате.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License