6.02.2006 г.

12 късометражни филма в "Jameson"

12 нови български късометражни филми ще участват в конкурса, организиран от "Jameson", който се провежда за четвърти път в рамките на София Филм Фест(СФФ).

Комисия с председател Александър Янакиев(кинокритик) и членове Гергана Даковска(представител на България в Евроимаж), Драгомир Шолев(режисьор, носител на наградата "Jameson" от миналогодишния СФФ), Екатерина Лимончева(кинокритик), Костадин Бонев(режисьор), избра за участие в конкурса следните 12 филма:

1. "А+Е"
анимационен, 5`8”, 2005
Режисьор, сценарист и художник: Цветомира Николова
Музика: Румен Цонев


Една любовна история между пижама и нощница на простора.

2. "Един киноман в началото на века"
документален 30`, 2005
Режисьор: Петър Одаджиев
Сценарий: Боряна Матеева
Оператор: Емил Пенев
Композитор: Валентин Стамов


Филмът представя най-големия български киноман – кинокритика Георги Ангелов и живота му като една необикновена любовна история към света на киното с място на любовните срещи - родните киносалони.

3. "Една студена кока-кола през студената война"
документален, 30”, 2006
Режисьори: Дамян Петров, Евгения Атанасова, Ирина Недева
Сценарий: Евгения Атанасова, Ирина Недева
Оператори: Венцизар Миленков, Венцислав Нешев
Монтаж: Малин Арнаутски


Филм за това как България става първата социалистическа страна, в която влиза Кока-Колата. Ободряващата напитка като метафора за развитието на социализма. Кока – Колата като възможност да погледнем отвън и отвътре към разделените тогава светове от Желязната завеса.

4. "Индийско орехче"
игрален, 25’, 2006
Режисьор и сценарист: Ема Константинова
оператор: Диан Загорчинов
художник: Ива Петрова
С участието на: Гергана Плетньова, Ирмена Чичикова, Яна Титова, Росица Огнянова, Деян Донков


Филмът “Индийско орехче” разказва за две 19- годишни приятелки – Иза и Ирина, които решават да прекарат заедно уикенда в новия апартамент на Ирина. В сградата Иза вижда телевизионния журналист Иван Михайлов, с когото се е запознала преди години, но срещата с него е оставила трайна следа в съзнанието й. Силно развълнувана, Иза решава, че е влюбена в Иван и замисля трогателно-наивни планове, за да се доближи до него. Точно когато е на път да успее, става неволен свидетел на разговор, който хвърля нова светлина върху образа на перфектния любим, съчинен от самата нея.

5. "Калоян и Соня"
игрален, 16`, 2005
Режисьор и сценарист: Богиня Найденова
Автор на идеята: Светослав Овчаров
Оператор: Слав Жеков
Монтаж: Чавдар Чернев


Дебютният филм на Богиня Найденова показва странна телефонна любов. Срамежливата Соня успява да намери телефонния номер на момчето, в което е влюбена. Но когато звъни у тях, попада на бащата със същото име, без дори и да подзира за това. Неусетно между тях се заражда любов. Когато идва дългоочакваният момент на срещата, започват недоразуменията.

6. "Любовта е..."
документален, 29`, 2005
Режисьор: Иван Тонев
Сценарий: Таня Шахова, Иван Тонев
Оператор: Илия Вучков
Музика: Асен Аврамов
С участието на: Михаела Михайлова


“Любовта е...” е любовна история, разказана с чувство за хумор от главните й герои, но предопределена по-драматично от техните съдби. Може ли любовта все още да ни учуди?

7. "Майки и дъщери"
документален, 28` 2005
Режисьори и сценаристи: Майя Виткова и Светослав Драганов
Оператор: Пламен Бакърджиев


Мина живее при баща си, докато майка й Зорина е сама в бившата фамилна къща… Анна и майка й Димитрина живеят заедно и спорят за всичко… Нели и бъдещата й кариера са основното занимание на Ема…
Мина и Зорина, Анна и Димитрина, Нели и Ема - Майки и Дъщери.

8. "Mарт"
игрален, 7`33”, 2005
Режисьори: Игор Христов, Методи Петров
Оператор: Ильо Которенчев
Композитор: Калин Николов
Художник: Христина Недева


Филмът “Март” разказва една история за неугасналата любов на романтичен старец, който решава да я разпали отново и то по най-странния начин!

9. "Nazca"
анимационен, 2`, 2005
Режисьор, сценарист и оператор: Борис Клисурски
Композитор: Константин Цеков
Монтаж: Настимир Цачев


Използвайки причудливите фигури от платото Наска като персонажи върху техния естествен декор, миниатюрата е намигване към някои популярни теории за произхода на човека, както и закачка с това какво ново можем да добавим към наследството на предишните цивилизации.

10. "Приказка за растенето"
игрален, 28`, 2005
Режисьор: Ева Димитрова
Оператор: Константин Викторов
Сценарий: Ева Димитрова и Васил Мавриков
С участието на: Ина Желева, Васил Мавриков, Мария Милева-Камински, Дамян Динев


Историята на едно обикновено 18-годишно момиче, което като всички свои връстници има проблем с родителите си. В нейното семейство обаче ролите са разменени - тя изпълнява ролята на родителите си, а те - ролята на подрастващи, яхнали моторите. Един ден всичко това трябва да се промени, заради изненадващата вест за бременността на момичето.

11. "Хотел, гълъби"
Игрален, 27`, 2005
Режисьор и сценарист: Димитър Сарджев
Оператор: Диян Загорчинов
Художник: Елена Стоянова


Един ден, една среща между двама души, мигът на прегръдката преди раздялата „завинаги, а не за денонощие”. Докато Слав е в Америка, Мария му съобщава, че се е омъжила. След завръщането му двамата продължават да се срещат, но всичко е различно. Тайни уговорки и непознати места се вплитат в откраднатите минути.

12. "Черно на бяло"
анимационен, 4’30”, 2005г
Режисьор и художник: Андрей Цветков
Сценарий: Боян Биолчев
Оператор и монтаж: Биляна Иванова
Композитор: Александър Рибицов


Нищо в света не е само черно или бяло. Протест срещу обществото, отхвърлящо различните.

Селектираните филми ще бъдат прожектирани на 10-ия юбилеен София Филм Фест 2006, непосредствено преди филмите от международния конкурс за първи и втори игрални филми. Международното жури ще определи носителя на наградата "Jameson" за късометражен филм. Носителят на наградата "Jameson" за късометражен филм получава статуетка и парична премия в размер на 6000 евро.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License