28.07.2004 г.

11 засукани истории в "Прекъсване"

Драма, 105 мин.
Режисьор: Джон Кроули
Участват: Колин Фарел, Шърли Хендерсън, Кели Макдоналд, Колм Мийни, Килиан Мърфи



В този филм зрителите имат рядката възможност да наблюдават с воайорски поглед какво се случва в живота на дузина обикновени ирландци, живеещи в Дъблин, и как техните съдби се преплитат по най-неочакван начин.

Всичко започва с "прекъсването" между двамата влюбени Джон (Килиан Мърфи) и Деирдре (Кели Макдоналд). Оттук нататък сценарият започва да жонглира с цели единадесет истории, като успява да навърже сравнително усешно дори най-абсурдните от тях. "Прекъсване" комбинира комедия и драма, но така, че често изпада в угодничене на зрителския интерес. Прекалено многото съвпадения може и да са любопитни, но липсата на логика в някои части от действието е потресаваща. Тя дразни и обърква зрителя, който каквото и да си говорим, не е свикнал да гледа чак толкова засукани филми.

Едно е ясно - амбициите на режисьора Джон Кроули и сценариста Марк О'Роуи (и двамата дебютанти) са били наистина големи. В резултат на това "Прекъсване" изглежда като нискобюджетен арт-филм, който в същото време се пробва в трудната комбинация драма-комедия-екшън, характерна най-вече за комерсиалното кино. Резултатът е нещо средно между хитовете "Магнолия" и "Трейнспотинг". С тази разлика, че изброените филми бяха по-умело направени, а зашеметяващата визия-подплатена с повече и по-солидно съдържание.

Не може да се отрече, че "Прекъсване" има своите оригинални моменти-преследването между детектива Джери Линч (Колм Мийни) и дребния апаш Лехиф (Колин Фарел) завършва с мъртва овца върху колата на полицая. В тази сцена, както и във филма като цяло се усеща силното присъствие на Фарел. С повече от дузина филми в Холивуд, недодяланият на пръв поглед ирландец е на път да се превърне в новата прехвалена звезда в Меката на киното. В "Прекъсване" Фарел отново получава шанса да участва в истинско кино и да затвърди имиджа си на сериозен актьор. Поверена му е дори песента на финала, която той изпява с истинско вдъхновение.
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License