9.07.2004 г.

"Бандата на Кели"

Драма, 110 мин.
Режисьор: Грегор Джордан
Участват: Хийт Леджър, Орландо Блум, Джефри Ръш, Наоми Уотс, Джоел Еджертън



"Бандата на Кели" изглежда като несполучлив опит за уестърн, заснет в австралийската пустош.

Филмът разказва легендата за едноименния австралиец, който в края на 19 век се опълчва срещу властите и започва да раздава правосъдие с бандата си.

Във филма на Джордан, Кели е погрешно арестуван за конекрадство, обвинен в опит за убийство на полицай и накрая обявен за човек извън закона. Той се превръща в народен герой, нещо като австралийския Робин Худ. Съгласен съм, че е трудно да се избяга от клишето, но можеха да бъдат спестени поне някои буквални препратки-Кели раздава пари на хората от народа, Кели изгаря ипотечните полици, с които бедняците са заложили имотите си... Сълзливо, мелодраматично и най-вече не особено сполучливо. Авторите на филма се опитват да надарят героя на Леджър с харизмата на супергероя, но не успяват. В резултат на това Леджър се представя неубедително и дори слабо, а героят му остава мистериозно забулен зад буйната анархистка брада. Играта на Леджър е доста небалансирана, а на места-неуместно истерична.

В по-голямата си част филмът върви тромаво и лишен от емоция, като в евтина телевизионна драма по HBO. В първата сцена Нед Кели като дете спасява свой приятел от удавяне. Веднага след това, за контраст той вече е младеж, обвинен несправедливо в конекрадство. Онова което авторите на филма умишлено спестяват, за да не помрачат героичния образ на Кели, е че на 14 годишна възраст той наистина е арестуван за конекрадство. Този героичен патос следва главния герой по петите до края на филма.

Режисурата на Джордан е лишена от ритъм и това става ясно още в самото начало на филма. Тя губи драматичния си фокус дотолкова, че на моменти "Бандата на Кели" заприличва на туристическа реклама за Австралия по Discovery. Зрителите могат да се насладят на двойки екзотични птици, кенгура, гущери и разбира се коне, но не и на задоволително развити човешки характери.

"Бандата на Кели" не е достатъчно добър дори като стандартна екранизация с познавателна цел. Историята на Австралия в края на XIX век, когато тя е все още колония на Великобритания е представена едностранчиво и повърхностно. Това е ясно дори за хора, които са пропуснали урока по история, свързан с викторианската епоха.

Етикети: , , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License