8.12.2008 г.

Бела Тар снима лебедовата си песен

Унгарският режисьор Бела Тар се приготвя за снимките на лебедовата си песен.

The Turin Horse
e унгарско-немска-френско-швейцарска копродукция, вдъхновена от преживявянията на Ницше в Торино. Филмът ще бъде завършен през април 2009 г., за да дебютира на фестивала в Кан през май. Бела Тар, познат с мрачните си, бавни филми и стил, белязан от протяжни кадри, обяви, че изоставя режисурата на 8 септември т.г., по време на парижката премиера на The Man from London. Тар ще се фокусира върху фотографията, писането и рисуването. 53-годишният режисьор се сдоби с култов статус и верни фенове, сред които и режисьорите Артуро Рипстейн, Гюс Ван Сант и Джим Джармуш.

The Turin Horse разказва историята на фермер и неговия кон, представена като екзистенциална метафора на "смъртта, и дълбоката болка, която идва с нея, чувствана от всички нас като универсален закон".

IN MEMORIAM: Forrest J Ackerman

Forrest J Ackerman, известен още като "Mr. Science Fiction", почина на 4 декември, в дома си в Лос Анжелис, на 92-годишна възраст .

Форест Акерман, който измисля думата "sci-fi" през 1954 г., е може би най-големият фен на научната фантастика и колекционер на всичко, свързано с нея. Къщата му, наричана от феновете "Ackermansion", съдържа повече от 300 хил. плаката, книги , маски, костюми и части от декори и е обявена за един от 10-те най-забележителни частни музеи в света от института "Смитсониън". В нея могат да бъдат видени такива реликви като куклата на Кинг Конг от първата екранизация от 1933 г. и пръстена и пелерината, които Бела Лугоши носи в "Дракула"(1931).

Акерман е създател и главен редактор на култовото списание "Famous monsters of filmland" (което списва с псевдонима Dr. Acula), вдъхновило Стивън Кинг, Джордж Лукас, Тим Бъртън, Джо Данте и Стивън Спилбърг да станат това, което са. През годините Акерман е литературен агент на повече от 200 автори, сред които Хауърд Лъвкрафт, Л. Рон Хабърт, Айзък Азимов, Рей Бредбъри и Ед Ууд. Uncle Forry, както е познат сред феновете си Акерман, е носител на първата награда за научна фантастика "Хюго", приятел с легенди като Бела Лугоши, Борис Карлоф, Винсент Прайс и Фриц Ланг и може би най-големият експерт по филма "Метрополис".

Повече за Форест Акерман тук, тук, тук и тук.

7.12.2008 г.

Интервю с Евгени Томов - аниматор, работил върху "Трио Белвил"

Gerald Peary публикува любопитно интервю с Евгени Томов - българин, работил върху номинирания за два "Оскар"-а анимационен филм "Трио Белвил".

През 2003 г., в категорията "Най-добър анимационен филм", освен "Трио Белвил", e номиниран и "Търсенето на Немо" - друг филм, върху който работи българинът Антони Христов, който печели наградата.

Евгени Томов се запознава с режисьора на "Трио Белвил" Силвен Шоме през 1995 г. и по-късно работи върху декорите на късометражния му филм La Vieille Dame et les pigeons (1997).

Томов, който e художествен директор на"Трио Белвил" споделя, че бил вдъхновен за създаването на едноименния метрополис във филма от изложба, посветена на бароковата архитектура. Аниматорът Мишел Бретон оспорва тези заслуги на Томов като го нарича самозванец. Бретон твърди, че той самият е създал повече от 65% от декорите на филма, но не е получил съответния кредит като художествен директор за това...

The Tale of Despereaux, последният филм, върху който Евгени Томов е работил, ще излезне по кината в САЩ на 19 декември, т. г.

Още по темата...

>>
Официален сайт на Евгени Томов
>>
Интервю с Антони Христов, аниматор в "Търсенето на Немо"
>>
Българска анимация в номиниран за "Оскар" филм

Етикети: , , ,

Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License