26.07.2005 г.

Четенето...ключ към успешното писане на сценарии








Синди Грийнинг

Ако искате да станете велик сценарист, един от най-бързите начини за това е да ЧЕТЕТЕ много добри сценарии. Както дискутирахме с Джим Майерс в един неотдавнашен подкаст "Her Minor Thing", още по-добре е да четете незаснети сценарии (ДОБРИ незаснети сценарии, не боклуци). Ето един списък със сайтове, който ще ви помогне.

All Movie Scripts
The Daily Script
JoBlo’s Movie Scripts
Horror Scripts
The Movie Page
Science Fiction/Fantasy Scripts
Simply Scripts
Leon’s Scripts

Някои от най-ценните за мен екземпляри са един от незаснетите сценарии на Джо Естерхаз ("Първичен инстинкт", "Флашданс") и много ранна версия на сценария на "Кундун" на Мелиса Матисън("Извънемното"). Харесвам незаснетите сценарии, защото мога да си ги представя с помощта на направения вече филм. Обичам ранната версия на "Кундун", защото мога да я сравня с финалния резултат и да видя как се е променила оригиналната концепция за филма.

Източник: www.cinemaminma.com

Синди Грийнинг e редактор на секцията "Независимо кино" на сайта www.cinemaminma.com. Преподава в Mesa Community College в Меса, Аризона и публикува The Searchable Sundance data base и собствен

25.07.2005 г.

"Фантастичната четворка"

Афинитетът на Холивуд към комиксите роди през лято’2005 поредната адаптация. Но след изключителните “Sin City: Град на греха” и “Батман в началото”, прекомерно детинският “Фантастичната четворка” силно отстъпва на себеподобните си. Описващ история на група астронавти, придобили свръх-способности след облъчване с радиация от мистериозна космическа буря, блокбастърът развива сюжет, зад чиято идея отново стои достолепният Стан Лий, създател на такива неостаряващи целулоидни бойци като Спайдър-мен, Хълк и екипа X-Men. Различното у този комикс е, че героите му не крият самоличността си зад
маски и циркови костюми; те са едновременно супер-герои и медийни звезди, а прякорите им, илюстрация на строго индивидуалните им физически данни, са нарицателни, с които се забавлява тълпата.

Проблемът на филма не е нито в наивитета, нито в хиперболизацията, така присъщи (всъщност – задължителни) за комиксовата естетика. Лентата на Тим Стори е лишена от вътрешна обосновка в пресъздаването на особеностите, законите и стилистиката на комикса, с което сама по себе си се превръща в изключително подозрителен и неубедителен продукт на това, което през последните години започна да добива очертанията на шаблон. За мнозина може да е неприятен и фактът, че за някои “бели” роли са ангажирани цветнокожи актьори, което очевидно се превръща в тенденция сред американското кино. Несъмнено хитът има и качества – на първо място са приходите, които са достатъчно добри, за да очакваме скоро продължение; от друга страна “Фантастичната четворка”, поне визуално се стреми точно да копира хартиените образи и “рисуваното” действие. С това част от аудиторията може и да бъде задоволена, но едва ли удовлетворението ще е по-голямо в сравнение с това на изгледалите едноименния анимационен сериал, излязъл преди години. Сравнително “невидимият” актьорски състав ни държи нащрек поне в епизодите, когато прелестната Джесика Алба остава по сутиен, или в сцените, разкриващи напредналата мутация на злодея Д-р Дуум... Лошите ефекти на разтягащия се Мистър Фантастик сякаш се компенсират от повърхностния, но разтоварващ “янки”-чар на огнения Джони и каменните юмруци на Нещото. Финалът, неумел “кинаджийски” жест, вдъхновен от заключителните кадри на “Похитители на изчезналия кивот”, постига всичко друго, но не и оригиналност.

“Фантастичната четворка” безспорно е сред летните хитове, които спокойно можете да пропуснете.

>>Благой Д. Иванов (род. 1980) е завършил "Кинознание" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Можете да се свържете с него на: bogeatbog@yahoo.com

20.07.2005 г.

Как да стана кинокритик?

Отговор на този въпрос предлага "Пет звезди! Как да станем кинокритици, най-великата работа на света". Първият по рода си "наръчник за кинокритици" е написан от Крис Нъл, основател и главен редактор на сайта www.filmcritic.com. Освен, че поднася историята на киното в сбит вид(?), книгата дава съвети за писането на филмови ревюта и обяснява начините да се снабдим с безплатни скрийнинг DVD-та, билети за филмови премиери и пропуски за фестивали. Благодарение на "Пет звезди..." всеки може да научи как се взимат интервюта от кинозвезди и как се създава постоянна маса от читатели-фенове. Може би "най-ценният" от всички съвети е "как да започнем свой собствен бизнес като кинокритик".

link (via www.boingboing.net)

Още по темата...

Уеблог на Крис Нъл

Откъс от "Пет звезди! Как да станем кинокритици, най-великата работа на света"

19.07.2005 г.

Нови и стари войни


Английският писател Хърбърт Уелс започва писателската си кариера в последното десетилетие на XIX век. Фантаст, публицист и отявлен пацифист, Уелс бързо нашумява сред съвременниците си като противоречив, но несъмнено прозорлив предсказател на бъдещето. Освен на богатото си въображение, в творчеството си той залага и на дълбоко морализирания социален коментар. Най-известният му роман, “Война на световете”, е публикуван през 1898 г. Първата нашумяла адаптация на книгата е дело на великия Орсън Уелс, който я превръща в скандална радио-пиеса през 1938 г.
През 1953 г. режисьорът Байрън Хескин превръща книгата в едноименния холивудски хит с участието на Джин Бари и Ан Робинсън. Филмът е болезнена илюстрация на обществената нагласа след края на Втората световна война и заплахата от атомен конфликт (драматичният и несъмнено виртуозен спектакъл на Спилбърг от 2005 г. постига същото, но в контекста на събитията от 11 септември).
Макар да не следва едно към едно сюжета на Уелс, филмът на Хескин е въздействаща за времето си демонстрация на техническите чудеса, пресъздали марсианското нашествие на Земята. В новата “Война на световете” съвременният магьосник Спилбърг, въпреки нюансите на разруха и жестокост, засяга и човешката драма, с което още по-силно се доближава до книгата на британския класик.
Още по темата...
>>Благой Д. Иванов (род. 1980) е завършил "Кинознание" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Можете да се свържете с него на: bogeatbog@yahoo.com

18.07.2005 г.

“Любовен празник - Гуча”

На 19 юли започват снимките на “Любовен празник - Гуча” / Love Fair Gucha. Филмът е копродукция между Сърбия, Германия, Австрия и България. Сценарист и режисьор е Душан Милич, познат у нас с дебюта си “Ягода в супермаркета”. "Любовен празник - Гуча" е продуциран от Емир Кустурица, Карл Баумгартнер и Йозеф Айкхлозер. Продуценти от българска страна са Стефан Китанов и БНТ. Филмът бе подкрепен и от Националния филмов център. Сръбското Министерство на културата ще "върне жеста" като подкрепи „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев.

“Любовен празник - Гуча” е като балкански вариант на "Ромео и Жулиета". Действието се развива в сръбско село, където се провежда известния фолклорен събор на духовите оркестри в Сърбия. Красивата Жулиета се влюбва в тъмнокож Ромео – виртуозен тромпетист от цигански оркестър. Баща й Сандокан е лидер на оркестъра – конкурент.

Още по темата...

Душан Милич е завършил кино и ТВ режисура във Факултета по драматични изкуства, Белград, през 1995. Още като студент е асистент режисьор на ретро-комедият „Тито и аз” на режисьора Горан Маркович. Пише три сценария за Кустурица „Хотелът на ужасите”, „Рокендрол, банка сперма” и „Как не заснех „Престъпление и наказание”, които ще бъдат реализирани в близко бъдеще. Дебютният му игрален филм „Ягода в супермаркета” участва в Берлинале. Милич е сценарист и на българо-немската копродукция „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с режисьор Стефан Командарев.

16.07.2005 г.

Създават фонд с филми на LGBT-общността

Калифорнийският университет в Лос Анджелис планира да създаде фонд за съхраняване на филмите, посветени на гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални, се казва в комюнике на университета, цитирано от АФП. Предвижда се във фонда да бъдат съхранявани около 3300 творби.

Проектът ще бъде осъществен съвместно с фестивала Outfest за филми, посветени на гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални. 23-ият фестивал Outfest бе открит миналата седмица в Лос Анджелис. Проектът цели да бъдат съхранени и реставрирани въпросните игрални и телевизионни филми.

Тези филми са културното наследство на нашата общност, заяви на прескоференция изпълнителният директор на Outfest Стивън Гътуилиг.

Калифорнийският университет ще се погрижи за съхраняването и реставрацията на лентите, като осигури подходящо място за складирането им, а Outfest ще определи кои от лентите са най-значими и ще осигури нужните финансови средства за осъществяването на проекта.

В рамките на Outfest 2005, открит миналата седмица с прожекция на френския филм Crustacés et coquillages на Оливие Дюкастел и Жак Мартино, ще бъдат представени 232 филма до 17 юли. 45-годишният американски режисьор Грег Араки пък бе отличен с награда за цялостна кариера.

Източник: БТА

15.07.2005 г.

Преди Спилбърг и "Война на световете"

Неописуеми ужаси от дълбокия космос парализират живите и възкресяват мъртвите!

Тази "смразяваща кръвта" реплика краси плаката на Plan 9 from Outer Space!(1959) , често обявяван за "Гражданинът Кейн" на лошото кино. Филмът на Ед Ууд вече може да бъде изтеглен свободно от Internet Archive. Във времето на "Война на световете" на Спилбърг не бива да забравяме класиките, пък било те и второ качество.

В Plan 9 from Outer Space група извънземни се настаняват в калифорнийско гробище и започват да съживяват мъртъвци, с една единствена цел: превземане на планетата.

Филмът придобива печална слава поради това, че звездата в него, небезизвестният Бела Лугоси(1882-1956), умира четири дни след началото на снимките. Ед Ууд пренаписва сценария, а ролята на Лугоси моментално е поета от Том Мейсън, който е значително по-висок от споминалия се актьор и през целия филм прикрива лицето си с наметало.

(via http://www.boingboing.net)

Още по темата...

Plan 9 From Outer Space в Internet Archive

Кадри от филма

Ед Ууд(1924-1978) нашумява доста след смъртта си, благодарение на едноименния филм на Тим Бъртън, с Джони Деп в главната роля.

14.07.2005 г.

Пиратството създава работа и не поддържа тероризма

Регистрираният в www.flickr.com El Primo е създал галерия, в която всеки може да сложи сканирани обложки на третокачествени пиратски DVD-та. В Crappy Bootleg DVD Covers има от всичко по малко- размазани цветове, объркан актьорски състав, недоразумения като "Loin King" и иронични коментари от "създателите".

"Помислих, че главата ми ще експлодира след като се опитах да прочета описанието на сюжета. "More quilt peacock" и "mirage world" са едни от най-малко вероятните словосъчетания, които можеш да срещнеш в английския", пише hoyab за нелегалното издание на хонконгския Himalaya Singh.

"Дали и субтитрите са толкова неразбираеми!", чуди се codeman38.

Едно е сигурно: "Пиратството създава РАБОТА и не поддържа тероризма". Пише го на една от обложките.

Link (via www.boingboing.net)

13.07.2005 г.

Убиецът на Тео Ван Гог призна

Подсъдимият в процеса за убийството на холандския режисьор Тео ван Гог се призна за виновен, предаде Асошиейтед прес. Двайсет и седем годишният Мохамед Буйери, от марокански произход, заяви, че е действал от религиозни подбуди и би постъпил по същия начин, ако отново му се удаде възможност. Обвинението поиска доживотна присъда за Буйери за убийството на Тео ван Гог на 2 ноември м. г. Холандските власти разглеждат убийството като терористичен акт, тъй като режисьорът беше отявлен критик на ислямския фундаментализъм. Присъдата се очаква на 26 юли.

Източник: БТА

Още по темата...
Видеоклип от късометражния филм "Submission" на Тео Ван Гог
Официален сайт на Тео Ван Гог

6.07.2005 г.

Униформен критик на годината


One thumb up: Роджър Еберт

"Quote whore" и "blurb whore" са пейоративни определения, описващи някои американски кинокритици, чийто отзиви са униформено позитивни. Думата "blurb" (кратка забележка, която хвали или рекламира даден продукт, най-често книга или филм) е измислена през 1907 г. от американския хуморист Gelett Burgess.
В хвалебствията на униформените критици много често могат да се срещнат дежурни определения като "spectacular", "edge-of-the-seat", "thrilling", "joy ride", "triumph", "tour de force" и т. н., които завършват с една или повече удивителни. Филмовите компании обичат униформените критици, защото използват положителната им критика в рекламните си кампании. Така например части от филмовите ревюта на критика Дейвид Манинг често се появяваха върху плакатите на "Columbia Pictures". В началото на юни 2001 г. компанията призна, че Манинг не съществува и е измислица на маркетинговия отдел.

От няколко години кръгът Criticwatch съставя ранглиста на щатските униформени критици, придружена от съответните цитати. Тазгодишната класация се оглавява от Роджър Еберт от "Chicago Sun- Times" (с дежурното клише "Two thumbs up"), следва Питър Травърс от "Rolling Stone". На трето място са Ърл Дитман от "Wireless" и Шон Едуардс от FOX TV - Канзас Сити.
Всеки, който иска да бойкотира униформената американска критика може да подпише петицията на Ерик Чайлдрес от секцията Criticwatch към сайта www.hollywoodbitchslap.com.

Още по темата...
http://www.criticdoctor.com - сайт, специализиран в критика на филмовите критици

4.07.2005 г.

Времето според Дейвид Линч


Слънчево, с превалявания: Линч има ново амплоа

Освен, че работи върху последния си филм Inland Empire, Дейвид Линч намира време за доста други необичайни неща. Съвсем в свой стил режисьорът уплътнява времето си с... четене на прогнозата за времето. Eжедневно обновявана секция в официалния му сайт предлага т. нар. "weather reports", прочетени от самия Линч. Клиповете са в QuickTime формат. Ежедневната прогноза за времето е една от малкото останали безплатни секции в сайта.

Link (via www.boingboing.net)
Technorati profile

Powered by Blogger

Creative Commons License